Bjørn Sortland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bjørn Sortland
Bjørn Sortland.JPG
Født 1. mai 1968 (49 år)
Bergen
Yrke Forfatter, skribent, barnebokforfatter
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Aschehougprisen, Sokneprest Alfred Andersson-Ryssts fond, Arks barnebokpris, Skolebibliotekarforeningens litteraturpris

Bjørn Sortland (født 1. mai 1968 i Bergen) er utdannet sosionom og har studert ved Skrivekunst-akademiet i Hordaland. Siden 1998 har han arbeidet som forfatter på heltid. Sortland er oppvokst på Svortland (tidligere skrevet Sortland) på Bømlo i Sunnhordland. Han bor i Bergen (pr. 2016).

Etter debutboken Det er ikkje natta fra 1992 har forfatteren gitt ut atskillige barne- og ungdomsbøker, han er oversatt til en rekke språk og har mottatt flere norske og internasjonale litteraturpriser. Karakteristisk for Sortlands bøker er den lette, humoristiske stilen – samtidig med at han tar barns univers og problem på alvor. Vi møter de underligste typer, alle skildret med et lite snev av ironi – samt de vanskeligste dilemmaer, som hvordan være i begynnelsen av tenårene og skulle finne en nakenmodell. Bjørn Sortland har i hele sitt forfatterskap jobbet med kunstformidling på ulikt vis. Gjennom fiksjonen formidler han kunnskap om og glede over kunst – i ungdomsbøker og barnebøker, romaner, bildebøker og i rene spenningsbøker som Kunstdetektivene.

I 2015 gav Bjørn Sortland ut boken Nedtelling, den andre boken i spenningsromanserien Kepler62, som er skrevet sammen med den finske barnebokforfatteren Timo Parvela og er illustrert av Angry Birds-illustrastøren Pasi Pitkänen.

Bibliografi

  • 1992: Det er ikkje natta
  • 1993: Raudt, blått og litt gult, bildebok sammen med illustratøren Lars Elling
  • 1994: Himmelkyss 1994
  • 1995: Forteljinga om jakta på forteljinga, bildebok sammen med Lars Elling
  • 1996: Love light
  • 1997: Den solbrente mammaen som blei bytta mot ti kamelar
  • 1997: Fallskjermhopparen og togføraren løyser kryssord, bildebok sammen med Fam Ekman
  • 1997: Tu Ducs skatt
  • 1998: Ulvenatt i Berardenga
  • 1998: Å venta på regnbogen
  • 1999: Den solbrente mammaen som kledde seg naken for å bli kunst
  • 1999: St. Michaels løyndom
  • 1999: 24 i sekundet, bildebok sammen med Lars Elling
  • 2000: Den blå, blå himmelen
  • 2000: Venezia-mysteriet
  • 2001: Luxormysteriet
  • 2001: 12 ting som må gjerast rett før verda går under
  • 2002: Angkormysteriet
  • 2002: Plutselig ville eg ikkje laga dorull-dyr lenger
  • 2003: New York-mysteriet
  • 2004: On the road again, again, tegneserie sammen med Øyvind Torseter
  • 2004: For så høgt har eg elska, roman for voksne
  • 2004: Sydney-mysteriet
  • 2004: Kyrkjeboka
  • 2005: Oslo-mysteriet
  • 2005: Ærlighetsminuttet
  • 2006: Den gongen eg liksom-døydde
  • 2006: Triks
  • 2006: London-mysteriet
  • 2007: Paris-mysteriet
  • 2007: Kva tåler så lite at det knuser om du seier namnet på det?
  • 2008: Barcelona-mysteriet
  • 2008: Alle har eit sultent hjerte
  • 2008: Jenta med heilt jamne, mjuke augebryn
  • 2008: Ferdinands orgelbok
  • 2009: Bergen-mysteriet
  • 2009: Halleluja
  • 2009: Det hjertet husker
  • 2010: Alt det som er
  • 2010: Stavanger-mysteriet
  • 2011: Istanbul-mysteriet
  • 2012: Mexico City-mysteriet
  • 2013: Det blir pinlig uansett, sammen med Tyra Teodora Tronstad.
  • 2014: Trondheim-mysteriet
  • 2014: Roma-mysteriet
  • 2015: Kepler 62 - Nedtelling

Priser (utvalg)

Kilder

Eksterne lenker


Forrige mottaker:
 Anne Oterholm 
Vinner av Aschehougprisen
(2011)
Neste mottaker:
 Ragnar Hovland