Bjørn Simonnæs

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjørn Simonnæs
Født29. aug. 1921[1]Rediger på Wikidata
Bergen
Død7. sep. 2015[1]Rediger på Wikidata (94 år)
BeskjeftigelseArkitekt Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Haukelandshallen, Bergen
Brekkestranda Fjordhotel, med Sognefjorden i bakgrunnen

Bjørn Simonnæs (født 29. august 1921 i Bergen) er en norsk arkitekt. Under ledelse av Steen Eiler Rasmussen studerte han arkitektur ved Det Kongelige Danske Kunstakademi mellom 1945 og 1950. I studietiden arbeidet han i flere perioder som assistent hos arkitekt Frederik Konow Lund. Etter endt utdannelse arbeidet han som assistent hos arkitekt Holger Jacobsen og arkitekt Eske Kristensen i København (1950–51) og hos arkitekt Hans Wichmann Rohde (1890-1961) i Bergen (1951–52). Simonnæs opprettet egen praksis i Bergen i 1952. I perioden 1953–71 arbeidet han i kompaniskap med Jakob Myklebust.

Simonnæs har sammen med Myklebust tegnet et stort antall bygninger, i hovedsak boliger. Simonnæs utviklet i tiden 1953–57 et elementsystem for prefabrikasjon av trehus: «Flexihus». Systemet ble eksportert til Storbritannia, og Flexihouse Ltd. fikk produsert en rekke hus som ble oppført i London, Skottland og Wales i tidrommet 1960–64. Med oppføringen av Brekkestranda Fjordpensjonat i Gulen i Sogn kom et tydelig brudd i arkitektens utvikling, fra modernismens maskinestetikk og prefabrikasjon og til «fri form», slik vi kjenner dem fra den ekspresjonistiske og antroposofiske arkitekturen - en mer individualistisk, organisk arkitektur, med tydelig, kunstnerisk formvilje. Med Fjordhotellet ønsket Simonnæs å bevise at en anti-teknisk bygningsmetode kunne bli billigere enn et ferdighus-system. Til oppgaven benyttet han som materialer som vanligvis betraktes som restmaterialer og materialer som var lite, maskinelt bearbeidet.

I tillegg til sitt virke som arkitekt har Simonnæs vært engasjert i natur- og miljøvern og bevaring av eldre bygningsmiljøer.

Utvalgte verk[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b snl.no[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]