Hopp til innhold

Bjørn Johnsen (forfatter)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjørn Johnsen
Født29. mai 1952Rediger på Wikidata (72 år)
Mosjøen
BeskjeftigelseSkribent, lærer, komponist
NasjonalitetNorge

Bjørn Johnsen (født 1952) er en norsk forfatter, komponist og lektor. Han debuterte som forfatter i 2004. Han er født og oppvokst i Mosjøen, der han per 2020 også er bosatt.

Johnsen er utdannet lektor, og har en mastergrad i musikkvitenskap. Han har jobbet som lærer ved Kippermoen ungdomsskole[1] og Nord universitet samt for Kunnskapsdepartementet. Siden 2019 har han vært forfatter på heltid.

I 1982 opptrådte Johnsen under Festspillene i Nord-Norge.

Debutromanen Menneskejerven ble utgitt i 2004.[2] Boken ble innkjøpt av Kulturrådet, og ble også satt opp for scene. Bjørn Johnsen komponerte også musikk til romanen; musikken ble utgitt på CD samtidig som romanen ble lansert i 2004.[3] Johnsen var i samtale med filmselskapet Maipo om en mulig filmatisering av Menneskejerven. Musikken til Menneskejerven ble brukt i Arne Nævras film om Svalbard.[4]

Bibliografi

[rediger | rediger kilde]

Skjønnlitteratur

[rediger | rediger kilde]

Faglitteratur

[rediger | rediger kilde]
 • 2012 Mosjøens pophistorie[10]
 • 2013 Musikkfaget for ungdomstrinnet (lærebok)[10]

Tildelinger og priser

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ «Musikklærer har laget egen modell for undervisningen». www.utdanningsnytt.no (norsk). Utdanningsnytt. 9. mars 2015. Besøkt 14. mai 2021. «Han bestemte seg for å skrive systematisk logg etter hver time. Slik kunne han hele tiden justere undervisningen. Kollegene ble fort involvert, og loggføring ble et vanlig metodisk verktøy for å utvikle undervisninga. Etter hvert fikk det navnet Kippermo-modellen. | For noen år siden tok Johnsen en master i musikk-kunnskap ved Høgskolen i Nesna og skrev masteroppgave basert på flere tiårs erfaring. For fem år siden ble oppgava til læreboka «Musikkfaget på ungdomsskolen, en invitasjon til mestring». | Og i høst startet Høgskolen i Nesna studiet «Musikkfaget fra klasserom til sal og scene – Kippermo-modellen», som bygger på opplegget til Bjørn Johnsen. Studiet gir praktisk og metodisk innføring i å lage produksjoner for sal og scene med utgangspunkt i klasseromsundervisning. Det er tilpasset valgfaget «produksjon for sal og scene» og gir 30 studiepoeng.» 
 2. ^ Asbjørg Sande (30. september 2004). «For mange eventyr for Menneskejerven». Helgeland Arbeiderblad. Nasjonalbiblioteket - www.nb.no. Besøkt 15. september 2020. «"Menneskejerven" er en skikkelig røverroman fra Helgeland som handler om kampen mellom det gode og det onde. Men også om alt for mye annet.» 
 3. ^ Asbjørg Sande (30. september 2004). «Sensuelt og vakkert». Helgeland Arbeiderblad. Nasjonalbiblioteket - www.nb.no. Besøkt 15. september 2020. «Musikken som er laget til "Menneskejerven" er sensuell og vakker.» 
 4. ^ Skipnes, Stine (14. desember 2005). «Musikk i Svalbard-film». Helgelendingen (norsk). Besøkt 14. mai 2021. «Naturfotografen og filmskaperen Arne Nævra står bak "Svalbardopplevelser" med premiere 20. desember. Og musikken er signert Bjørn Johnsen. | – Jeg har ikke sett filmen, men har tillit til folkene som jobber med filmen. Arne Nævra er kanskje en av de flotteste filmfotografene vi har, og han har tilgang på mange komponister. Jeg føler meg beæret, sier Bjørn Johnsen. For ett år siden debuterte han som forfatter med romanen "Menneskejerven". Samtidig som boka kom cd-en med samme tittel. Det er denne musikken som skal brukes i Arne Nævras naturfilm "Svalbardopplevelser".» 
 5. ^ «Naturmystikk i ord og toner». banett.no. Brønnøysunds Avis. 18. november 2004. Arkivert fra originalen 14. mai 2021. Besøkt 14. mai 2021. «Bjørn Johnsens gir ut romanen "Menneskejerven"", hvor mye av handlinga foregår på Sør-Helgeland.» 
 6. ^ Moe, Kjell (27. oktober 2004). «Dobbeltsidig eksperiment». Nordlys (norsk). Besøkt 14. mai 2021. «Helgelendingen Bjørn Johnsen har kastet seg inn i et interessant dobbeltsidig eksperiment der musikken hans er ment å skulle fungere i samspill med tekstene som er gjengitt i heftet som følger med plateomslaget. Tekstene på sin side er hentet fra Johnsens egen roman, Menneskejerven, omtalt som en spenningsroman. | Johnsen understreker at musikken lever et liv uavhengig av boken, men det ligger i eksperimentets natur at den får et preg av bakgrunnsteppe. Uttrykk som new age ligger på tunga i beskrivelsen av de melankolske og dvelende saksofontonene fra den svenske saksofonisten Jonas Knutsson som representerer den dominerende stemmen i flertallet av komposisjonene.» 
 7. ^ Skipnes, Stine (21. desember 2004). «Drømmer om filmmanus». Helgelendingen (norsk). Besøkt 14. mai 2021. «"Menneskejerven" er både bok og musikk. Nå vil forfatter Bjørn Johnsen la "Jon Andersen" gå til filmen. | – Jeg vil søke støtte for å få "Menneskejerven" oversatt til filmmanus, og har knyttet til meg personer som leser boka som manus. Den økonomiske biten må vurderes nøye, sier Bjørn Johnsen. Han understreker at det er langt fram før boka eventuelt kan omarbeides til filmmanus. Foreløpig er dette på planleggingsstadiet.» 
 8. ^ Olav Skårdal (1. desember 2009). «Bokanmeldelse: Hyggelig lesning». Helgelendingen (norsk). Besøkt 14. mai 2021. «Men disse innvendingene er tross alt småtterier i forhold til hovedinntrykket; dette er på mange måter en imponerende roman som fortjener en stor leserskare, ikke minst lokalt. Hvis du er helgelending og bare skal lese ei bok i år, må det bli Han som kom tilbake. Pen er den også, med Elisabeth Bjørnsen Werps flotte illustrasjon, og den ligger godt i handa i et høvelig lese-på-senga-format. | For sikkerhets skyld, kjøp cd-en med det samme, den er absolutt hørverdig.» 
 9. ^ Biering-Strand, Kjell Arne Jørgensen og Eivind (8. desember 2009). «Blander litteratur og musikk». Rana Blad (norsk). Besøkt 14. mai 2021. «Fem år etter suksessboka "Menneskejerven" er Bjørn Johnsen klar med "Han som kom tilbake" | Bjørn Johnsen overrasket de fleste, inkludert seg, med debuten "Menneskejerven" som ble en salgssuksess. Hans andre roman "Han som kom tilbake" er en slags fortsettelse av debutromanen.» 
 10. ^ a b c «Nytt medlem i Nnf – Bjørn Johnsen». nordnorskforfatterlag.no. 3. september 2020. Arkivert fra originalen 15. mai 2021. Besøkt 14. mai 2021. «Sin andre roman gav Bjørn ut i 2009: «Han som kom tilbake», og han komponerte også musikk til denne romanen. Siden har han gitt ut historieboka «Mosjøens pophistorie» (2012) og læreboka «Musikkfaget for ungdomstrinnet (2013). I år kommer han ut med «Enoker» (siste del av en trilogi).» 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata