Hopp til innhold

Bjønnkamslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjønnkamslekten
Bjønnkam, Blechnum spicant
Nomenklatur
Blechnum
Populærnavn
bjønnkamslekten, bjønnkammer
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenPolypodiales
FamilieBjønnkamfamilien
Økologi
Antall arter: 150-220
Utbredelse: hele kloden
Inndelt i
Blechnum chilensis er en art som vokser i hele Chile, med unntak av Atacama-ørkenen.

Bjønnkamslekten eller bjørnekamslekten (latin: Blechnum) er en slekt av bregner innenfor bjønnkamfamilien, som igjen inngår i en større monofyletisk orden – Polypodiales.[1] Antall arter i slekten er 150-220.

Bregnene vokser normalt langs bakken. Et viktig kjennetegn er de unge skuddene, som ofte har et anstrøk av rødt. Plantene er 10–100 cm høye, og har blader som står ut i rosettformasjon fra grunnen. Noen av artene vokser rundt kratere i vulkaner, blant annet kildebjønnkamIsland..

I Norge finner vi bare arten bjønnkam (bjørnekam), Blechnum spicant. Den ble beskrevet første gang av Linne, og er en 15–50 cm høy, symmetrisk tofinnet bregne med bladstenglene stående opp fra roten i rosettformasjon. Sterile og fertile blad er ulike. Bjønnkam går opp til 1.250 moh. i Stranda i Møre og Romsdal, og går ellers nord til Kvænangen i Troms. Arten har sin hovedtyngde i kyststrøk på Vestlandet og er mer sjelden i østlige deler av landet.

Den lille varianten kildebjønnkam på Island har – i motsetning til vanlig bjønnkam – like sterile og fertile blad, og er inntil 8 cm høy. Den vokse rundt kratere på noen utvalgte vulkansteder i sørlige deler av landet.

Arter[rediger | rediger kilde]

Følgende arter er noen av de totalt 150-220 som finnes i bjønnkamslekten:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Smith, A. R., K. M. Pryer, et al.' "A classification for extant ferns", i Taxon 2006 55(3), side 705-731. online tilgjengelig versjon Arkivert 26. februar 2008 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]