Hopp til innhold

Bjønnkam

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjønnkam
Bjønnkam, Blechnum spicant
Nomenklatur
Blechnum spicant
Populærnavn
bjønnkam
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBregner
OrdenPolypodiales
FamilieBjønnkamfamilien
SlektBlechnum

Bjønnkam eller bjørnekam (latin: Blechnum spicant) er en art av bregner innenfor bjønnkamslekten i bjønnkamfamilien. Det er den eneste arten i denne familien som vokser i Norge. På Island vokser den underordnete varianten kildebjønnkam (latin: Blechnum spicant var. fallax).

Disse bregnene likner ikke på «tradisjonelle» bregner, siden bladene er lange og slankt lansettformede, og en gang langfliket. Slik ser de ut som dobbeltsidige «kammer», derav navnet. Et viktig kjenntegn er ellers de unge skuddene, som ofte har et anstrøk av rødt. Plantene er 10-100 cm høye, og har blader som står ut i rosettformasjon fra grunnen.

Arten bjønnkam ble beskrevet første gang av Linné, og er en 15-50 cm høy, symmetrisk tofinnet bregne med bladstenglene stående opp fra roten i rosettformasjon. Sterile og fertile blad er ulike (dimorfe). Bjønnkam går opp til 1.250 moh. i Stranda i Møre og Romsdal, og går ellers nord til Kvænangen i Troms. Arten har sin hovedtyngde i kyststrøk på Vestlandet og er mer sjelden i østlige deler av landet.

Den lille varianten kildebjønnkam på Island har – i motsetning til vanlig bjønnkam – like sterile og fertile blad, og er inntil 8 cm høy. Den vokse rundt kratere på utvalgte vulkansteder i sørlige deler av landet.

varianter[rediger | rediger kilde]

Følgende varianter av bjønnkam-arten finnes:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata