Big

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Big
Generell informasjon
SjangerRomantisk komedie / Eventyr
Utgivelsesår1988
Prod.landUSA
Lengde1 t. 44 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense10 (Norge)
Bak kamera
RegiPenny Marshall
ProdusentJames L. Brooks
Robert Greenhut
ManusforfatterGary Ross
Anne Spielberg
MusikkHoward Shore
SjeffotografBarry Sonnenfeld
Foran kamera
Hovedrolle(r)Tom Hanks
BirollerElizabeth Perkins
Robert Loggia
Jared Rushton
John Heard
Annen informasjon
BudsjettUSD 18 millioner (estimat)
TotalomsetningUSD 151,6 millioner
Distributør20th Century Fox
Premiere3. juni 1988 (USA)
7. oktober 1988 (Norge)
Eksterne lenker
Tom Hanks i 1989

Big er en amerikansk romantisk eventyrkomedie fra 1988 med Tom Hanks i hovedrollen. Andre sentrale roller spilles av Elizabeth Perkins, Robert Loggia, Jared Rushton og John Heard. Regi er ved Penny Marshall mens manus er utarbeidet av Gary Ross og Anne Spielberg. Filmen handler om en ung gutt som har problemer med å imponere en jente han er interessert i. Overfor en automat på et omreisende tivoli fremsetter han derfor et konkret ønske om bli voksen. Til hans store sjokk blir ønsket oppfylt.

Filmen ble meget godt mottatt av filmkritikerne og ble en stor publikumssuksess på amerikanske kinoer. Den ble Penny Marshalls store gjennombrudd som regissør. Hun ble den første kvinnelige regissøren i USA som passerte 100 millioner dollar på amerikanske kinoer.[1]

Filmen ble tildelt flere priser, blant annet en Saturn Award og en spesialpris ved Filmfestivalen i Venezia. Tom Hanks vant en Golden Globe og en Saturn Award.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen handler om 12 år gamle Josh, som er en litt puslete gutt i New Jersey som mislykkes i å imponere en eldre jente han er interessert i. Han føler seg ydmyket og ønsker at han var voksen. Senere på kvelden besøker han et omstreifende tivoli. Her kommer han over en mystisk spåmaskin. Han putter på penger og ytrer sitt store ønske om å bli voksen, hvorpå maskinen spytter ut sitt sedvanlig kort med «ditt ønske er innvilget». Dagen etter våkner han til sin forskrekkelse opp i en 30-årings skikkelse. Dermed kan han ikke gå på skolen. Hjemme blir han jaget av sin hysteriske mor som tror han er en innbruddstyv. Han innser at han må gjøre som andre voksne og drar derfor til New York hvor han får seg jobb på en leketøysfabrikk. Med sine naturlige evner til å vite hva en guttunge ønsker seg av leketøy gjør han lynkarriere og får i tillegg napp hos drømmedama ved firmaet. Men livet er ikke bare lett for en 12-åring i voksen skikkelse og etterhvert som ting tårner seg opp begynner han lengte tilbake til sin tapte barndom. Sammen med sin barndomsvenn starter han jakten etter det omstreifende tivoliet og den mystiske spåmaskinen slik at den kan gjøre ham til barn igjen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Filmen ble en stor suksess på amerikanske kinoer, hvor den innbrakte over 115 millioner dollar. Den endte dermed opp som den fjerde mest innbringende filmen i USA i 1988.[2] Den innbrakte 152 millioner dollar på verdensbasis.[2]

Produksjonskostnadene var på ca 18 millioner dollar.[2]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Big ble meget godt mottatt av filmanmelderne og har oppnådd så mye som 97 % på Rotten Tomatoes[3] og 73 % på Metacritic.[4]

Den fikk terningkast fem av VG, mens Dagbladet og Aftenposten gav den fire.[5] Nettsiden CINERAMA gav DVD-utgivelsen terningkast fire i 2001. Nettsidens anmelder skrev blant annet at: «Big er helt klart rettet mot et forholdsvis ungt publikum, og da blir kritikken av karakterdybde muligens noe feil. Vi husker filmen som ganske festlig fra kinodagene, men etter flere gjensyn (og en del år - vi har vel blitt for voksne?) er det ikke fullt så stas. Filmen er veldig sjarmerende, men ikke så morsom som vi husket, og vi lander derfor et eller annet sted mellom fire og fem».[6]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Musikk i filmen[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Musikal[rediger | rediger kilde]

I 1996 ble filmen overført til scenen som musikal. Stykket hadde premiere i Detroit i januar 1996 og i juni ble stykket satt opp på Broadway.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «No Piano? No Problem! Big Revelations From ‘Big’ Director Penny Marshall». Yahoo (engelsk). 12. desember 2013. Besøkt 27. februar 2018. 
  2. ^ a b c «Big (1988) - Financial Information». The Numbers. Besøkt 28. februar 2018. 
  3. ^ «Big (C. fresh)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 28. februar 2018. 
  4. ^ «Big». Metacritic. Besøkt 28. februar 2018. 
  5. ^ «Big». www.filmfront.no. Besøkt 28. februar 2018. 
  6. ^ «Filmguiden CINERAMA.no - DVD: Big (1988) - anmeldelse». cinerama.no. 23. august 2001. Arkivert fra originalen 4. april 2017. Besøkt 28. februar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]