Jan Sælid

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Jan Sælid
Født16. mai 1970 (48 år)
Beskjeftigelse Skuespiller
NasjonalitetNorge
Utmerkelser Kanonprisen for beste birolle

Jan Sælid (født 16. mai 1970) er en norsk skuespiller. Han vokste opp i drabantbyen Haugerud i Oslo. Han ble ansatt ved Nationaltheatret/Torshovteatret (1996–2002) etter utdannelsen ved Statens teaterhøgskole. Etter dette ble han frilanser og har siden vekslet mellom å jobbe med teater, tv og film. Han ble kjent for et bredere publikum som regelrytteren og petimeteret «Rikard» i serien Etaten – NRKs storsatsing høsten 2006. Rollen ble en så stor suksess at den også ble tatt med i TVNorge-serien NAV våren 2012.

Sælid spilte rollen som den sleipe gangsteren «Kula» i den norsk-pakistanske filmen Izzat som han også vant Kanonprisen for i 2006 (beste birolle – se Kosmorama). Han debuterte i tv-sammenheng som den tilbakestående «Raymond» i NRK-serien Sejer – se deg ikke tilbake, og fulgte opp med en gjesterolle i første episode av tv-serien Fox-Grønland. Han spilte skurken Joachim i NRK-serien Svarte penger – hvite løgner. I 2007 hadde han en av hovedrollene som den rullestolbrukende politimannen Dan Wester i NRKs dramaserie Kodenavn Hunter.

I 2017 vant han Heddaprisen for beste mannlige hovedrolle for for rollen som Kong Bérenger i Kongen dør av Eugène Ionesco. Regi Stein Winge - Nationaltheatret.[1]

Scenen[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)