Bibimbap

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bibimbap
Hangul비빔밥
Hanja石鍋拌飯
Revidert romaniseringBibimbap
McCune-ReischauerPibimpap
Dolsot bibimbap.
Jeonju bibimbap

Bibimbap er en populær koreansk matrett. Ordet betyr «mikset ris». Bibim kom fra verbet bibida som betyr blander sammen, og bap betyr ris.

Bibimbap serveres som en bolle med varm ris toppet med namul, som er sesongens grønsaker som regel ble lettkokt og krydret på koreansk vis samt gochujang (chilipepper-pasta). Et rått eller stekt egg og oppskåret kjøtt (som oftest storfekjøtt legges ofte på toppen. Ingrediensene røres sammen like før de skal spises og retten kan serveres både kald og varm.

Blant grønnsakene som det er vanlig å bruke i bibimbap er tynt oppskåren agurk, squash, mu (rettich), sopp, doraji (flatklokke-rot), og tang, spinat, soyabønne-spirer og gosari (bregnestammer). Dubu (tofu), enten vanlig eller sautert, eller et salat-blad kan også legges til. Kylling eller sjømat kan erstatte kjøttet. For utseendets skyld blir grønnsakene plassert slik at fargespillet kommer godt fram.

Variasjoner[rediger | rediger kilde]

En variasjon av retten er dolsot bibimbap (돌솥 비빔밥, der «dolsot» betyr «steinkjele») og er servert i en svært varm bolle mens et rått egg blir lagt i bollen for å koke. Bollen er så varm at du skal høre freselyd når noe kommer borti den. Jo lenger lyd, jo bedre. Før risen legges i bollen blir bunnen dekt med sesamolje, som gjør laget av ris som kommer i berøring med bollen gyllen brun og sprø.

I byen Jeonju, som er hovedstad i provinsen Nord-Jeolla, er kjent i hele Korea for sin versjon av bibimbap, og det er sagt at denne versjonen er basert på en oppskrift fra det tidligere koreanske hoffet.

Bibimbap er først nevnt i en kokebok uten kjent forfatter som heter Siuijeonseo fra sent på 1800-tallet.[1][2] Der er navnet skrevet 부븸밥 (bubuimbap).[3] I koreansk husholdning blir bibimbap laget på resteris, grønsaker og kjøtt.

Både fordi matretten er en representant for det koreanske kjøkken, og fordi retten er enkel å tilberede er bibimbap de siste årene blitt servert som flymat på reiser til og fra Sør-Korea.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Koo Chun-sur, Direktør i World Food Culture Research Institute. «Bibimbap: High-nutrition All-in-one Meal». The Korea Foundation. Arkivert fra originalen 7. mars 2012. 
  2. ^ «비빔밥». Encyclopedia of Korean National Culture (Empas) (koreansksk). Besøkt 6. desember 2006. 
  3. ^ «전주비빔밥». Jeonbuk Food Culture Plaza (koreansksk). Besøkt 6. desember 2006. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]