Bertoald

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Bertoald (d. 604) var rikshovmester i Burgund fra en gang før 603 (da han først ble nevnt som rikshovmester under kong Teoderik II) til han døde året etter. Ifølge den burgundiske krønikeforfatteren Fredegar var han moderat, fornuftig, modig og ærlig.

Teoderik sendte Bertoald i 604 , på forslag fra sin bestemor Brunhilda, for å inspisere den kongelige villae langs Seinen, for å få ham vekk fra hoffet slik at han kunne beleilig drepes. Brunhilda hadde tenkt å sette sin elsker Protadius i Bertoalds embete.

Bertoald og tre hundre menn var ved Aréle da kong Klotar II av Neustria, som visste om hans nærvær, sendte en hær under sin sønn Merovech og hans rikshovmester Landrik for å overfalle ham. Bertoald flyktet til Orléans og Landrik fulgte etter og beleiret ham, noe som var et brudd på en fredsavtale med Teoderik.

Kongen av Burgund reiste ut ved juletider til Étampes og møtte styrkene til Merovech og Landrik. Med hjelp av Bertoald beseiret ham dem og tok Paris. Bertoald ble drept i slaget etter å ha angrepet fienden for langt, uten tanke for sitt eget liv som han visste var i fare på grunn av komplotter på vegne av Protadius. Protadius ble også rikshovmester etter ham.


Forgjenger:
 Warnakar I 
Burgunds rikshovmester
(før 603604)
Etterfølger:
 Protadius