Bernt Lindtjørn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bernt Lindtjørn
Lindtjorn.jpg
Bernt Lindtjørn i 2013.
Født17. august 1949 (70 år)
Addis Abeba
Beskjeftigelse Lege
Nasjonalitet Norge

Bernt Lindtjørn (født 17. august 1949 i Addis Abeba) er en norsk lege. Han er professor i medisin og spesialist i generell kirurgi. Han arbeider også innenfor internasjonal helse.[1]

Lindtjørn er utdannet lege ved Universitet i Würzburg og Universitetet i Oslo og ble 1992 dr. med. ved Universitetet i Bergen. I 1998 ble han professor i medisin ved Universitetet i Bergen. Siden 1996 har han vært overlege ved Bryst og endokrin-kirurgisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus. Siden 2019 har han også vært Professor II (Adjunct professor) ved Hawassa University i Etiopia.

Lindtjørn har i perioden 1978 - 2015 arbeidet 16 år ved sykehusene i Irgalem, Gidole og Arba Minch i Etiopia, og har vært misjonær (misjonslege) og kirurg for Norsk Luthersk Misjonssamband. Dette arbeidet omfattet primærhelsetjeneste og generelt sykehusarbeid. I perioden 1984 - 1986 ledet han «Church Drought Action Africa/Ethiopia» sitt nødhjelpsarbeid under den store hungersnøden i sør Etiopia.[2] I 1992 ledet han det første forsøket med å implementere DOTS-strategien (Directly observed treatment, short-course) for bedre tuberkulosekontroll i Sidama i sør Etiopia. Lindtjørn disputerte i 1992 på en avhandling om hungersnød i Etiopia.[3]

Han har vært direktør ved Senter for internasjonal helse, og i 2005 var han direktør for European and Developing Countries Clinical Trials Partnership.

Hans forskning har vært om global helse: om å bedre kontrollen av tuberkulose, om forekomst av kreft, om kirurgiske problemstillinger i sør Etiopia, malaria, ernæring, barne- og mødrehelse, og om klima og underernæring.

Siden 2008 arbeidet han mye med en modelarbeid for å bedre fødselsomsorgen i Etiopia. Styrking av helsestasjoner og bedre tilgang på keisersnitt og profesjonell fødselshjelp ga en halvering av mødredødeligheten i løpet av fire år i det sørvestlige Etiopia.

Han har publisert ca. 200 vitenskapelige publikasjoner og veiledet over 30 PhD ; de fleste fra Etiopia.

En vesentlig del av Lindtjørns engasjement i Etiopia har vært å styrke etiopiske universiteter, spesielt ved universitetene i Addis Ababa, Hawassa, Dilla, Wolaita Sodo og Arba Minch. Siden 2013 har han koordinert etableringen av et PhD program i helse ved Hawassa University.[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Bernt Lindtjørn». Universitetet i Bergen. Besøkt 9. april 2016. 
  2. ^ https://www.ennonline.net/fex/40/joint
  3. ^ Lindtjørn, B., Child health and nutrition. A study from drought prone areas in southern Ethiopia, 1991, University of Bergen.
  4. ^ https://senuph.w.uib.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]