Hopp til innhold

Bermudatriangelet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bermudatriangelet, også kalt «dødens triangel», er kallenavnet på et triangelformet område på ca. 2,5 millioner km² vest i det nordlige Atlanterhavet, Sargassohavet, nord for Karibia mellom Bermuda, Puerto Rico og Floridas sydligste spiss. Havområdet ble etter utgivelsen av boken Dødens triangel i 1974 feilaktig beryktet for uvanlig mange uforklarlige skipsforlis, flystyrter og forsvinninger, noe som har fått folk til å utvikle forskjellige teorier om naturlige og overnaturlige årsaker til ulykkene. 50 skip og 20 fly skal ha «forsvunnet sporløst» de siste hundre årene.[1] Forestillinger og fantasier om Bermudatriangelet har siden vært vanlig i vestlig populærkultur.

«Bermudatriangelet» eller «dødens triangel» er et havområde mellom Bermuda, Puerto Rico og Florida der det angivelig skal ha skjedd uvanlig mange uforklarlige forsvinninger av skip og fly.

Historie[rediger | rediger kilde]

De første skildringene av forsvinningene i området ble fortalt i 1940 av E.V.W. Jones i en artikkel for Associated Press i forbindelse med skipsforlis i området. Jones fortalte om mystiske forsvinninger av skip, båter og fly, og kalte området Devil’s Sea. Det ble på nytt nevnt i 1952 i en artikkel i Fate magazine. Vincent Gaddis navnga området Bermudatriangelet i 1964.

Flight 19 var av flytypen Grumman TBF Avenger

Flight 19 var en sveit på fem torpedobombere fra den amerikanske marine på øvelsesflyging ut fra Fort Lauderdale i Florida 5. desember 1945. Hele besetningen forsvant og vrakrester av flyene er aldri blitt funnet.

Berlitz gjør fenomenet allment kjent[rediger | rediger kilde]

Det har i lang tid vært mange forskjellige myter om hendelser i Bermudatriangelet. Ryktene ble allment kjent da Charles Berlitz og J.M. Valentine skrev boken Dødens triangel (The Bermuda Triangle på engelsk) i 1974. I boken hevdes det at uvanlig mange fartøy og fly har forlist eller styrtet av uforklarlige grunner.

Larry Kusche undersøkte fenomenet og skrev i 1975 artikkelen The Bermuda Triangle Mystery – Solved. Han kom frem til at de fleste forlisene skjedde i hardt vær og at mange av ulykkene ikke hadde skjedd i området.

Forklaringer på fenomenet[rediger | rediger kilde]

Skeptikere som har undersøkt påstandene om unormal aktivitet i området, har hevdet at de rett og slett er grunnløse, og at det ikke er flere uoppklarte hendelser der enn andre steder. Det skal derfor ikke være noe mysterium å oppklare i det hele tatt, og jakten på forklaringer må regnes som meningsløs. Likevel har historiene pirret fantasien såpass at mange har foreslått «fornuftige» forklaringer.[2]

Jordas magnetfelt[rediger | rediger kilde]

En teori er at ulykkene skjer som følge av at kompassnålen ikke peker mot Nordpolen, men mot den magnetiske nordpolen, noe som i dette området utgjør en stor forskjell. Det kan forklare enkelte ulykker, der fly har kommet ut av kurs og gått tomme for drivstoff. Det kan forklare at fly styrter, men ikke noe om båtene. Et lignende område finnes øst for Japan, hvor det også skjer mange ulykker.[trenger referanse]

Geologi- eller værfenomener[rediger | rediger kilde]

Det tropiske hav kan plutselig rammes av kraftig lokalt uvær, for eksempel skypumper. Også tropiske orkaner forekommer i området mellom Bermuda og Florida, og de kan bidra til å øke ulykkestallene. I tillegg kan jordskred på havbunnen medføre kjempeutslipp av metangass som kan gjøre havet fullt av bobler, som gjør at det blir sterke strømninger i forskjellige retninger og båtene dermed kan få slagside.[trenger referanse]

Metanutslipp[rediger | rediger kilde]

Under forhold med lav temperatur og høyt trykk vil en blanding av vann og metan (eller andre gasser) kunne fryse og danne en isliknende struktur som kalles metanhydrat («metanis»). Naturlige forekomster av dette er siden 1970-tallet funnet i underjordiske soner både på land og til havs, tildels i store mengder. Slike metanhydrater er vanligvis stabile, men gassen kan frigjøres ved for eksempel jordskjelv og undersjøiske jordskred. Både skip og mennesker vil sannsynligvis synke i boblefylt havvann med lav tetthet. Slik gass kan også forårsake brann. Metanutslipp har derfor i nyere tid blitt lansert som en forklaring på de mystiske fly- og båtforsvinningene i Bermudatriangelet. Plutselig frigivelse av metaninnholdet i metanhydrat kan også være en av forklaringene til de økologiske katastrofene og voldsomme klimaforandringene som har skjedd flere ganger i jordas oldtid.[3]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 27. november 2013. Besøkt 3. oktober 2013. 
  2. ^ The Skeptic's Dictionary: Bermuda (or "Devil's") Triangle
  3. ^ hos USGS[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]