Hopp til innhold

Berlevåg havnemuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Berlevåg havnemuseum
Berlevåg Havnemuseum sine mange røde bygninger i Berlevåg sett mot sørøst. I bakgrunnen kan man se Løkvikfjellet hvor det ble tatt ut stein til bygginga av moloer.
Foto: Anfrid Oline Hojem (2008)
Kart
Berlevåg havnemuseum
70°51′34″N 29°05′53″Ø
Nettstedhttps://www.kystmuseene.no/?cat=109224

Berlevåg Havnemuseum ligger i tettstedet Berlevåg i Finnmark. Museet inngår i Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark og Kystverkmusea.

Museet ligger på østsiden av Berlevågs indre havn i Statens Havnevesens gamle lokaler. Disse lokalene ble bygd opp igjen etter nedbrenningen høsten 1944 av Berlevåg under tyskernes tilbaketrekning, og dokumenterer blant annet 100 års arbeid med havneforholdene på stedet. Museets hovedbygg var den gamle lagerbygningen til havnevesenet.

Utstillinger

[rediger | rediger kilde]

Hovedbygget

[rediger | rediger kilde]

Utstillingene i hovedbygget forteller om ulike aspekter av Berlevågs historie, noe som vises gjennom fotografier og gjenstander.

Første del handler om havneutbyggingen som har pågått siden 1900-tallet. Det moderne Berlevåg vokste frem fra andre halvdel av 1800-tallet. Det var mye fisk å få, men havna lå værhardt til uten beskyttelse. Etter hvert kom staten på banen, Statens Havnevesen fikk i oppgave å utbedre havna. I løpet av en 100-årsperiode kom fire moloer på plass. For å holde Barentshavet i sjakk, som flere ganger raserte moloene, tok man i bruk tetrapoder (en firebeint betongkonstruksjon) for å beskytte moloene og havna mot bølgekraften.

Andre del viser hvordan andre verdenskrig berørte kommunen. Fra flere tusen stasjonerte soldater fra Nazi-Tyskland, byggingen av kystfort og kanonstillinger i Berlevåg og Kongsfjord, en fangeleir for sovjetiske krigsfanger, til partisanvirksomhet og nedbrenningen av Berlevåg da tyskerne trakk seg tilbake høsten 1944.

Tredje del gir et kort innblikk i de sjøsamiske bosetningene i kommunen, samt handelen med Russland som foregikk frem til den russiske revolusjonen (kjent som pomorhandelen). Museet har blant annet et gammelt russisk gravmerke og russisk valuta.

Videre gis et godt innblikk i fiskeriene og havnevirksomheten i kommunen. Her kan man følge utviklingen i fiskeindustrien i fra tørrfisk til filetmaskiner. Museet har også bevart trebåter og fiskeri- og navigasjonsutstyr, samt en egnebu. Her fortelles også om Kjølnes fyr, som har vært viktig. En kort utstilling om forhistoriske spydspisser og steinarter i Finnmark er også del av utstillingen.

I andreetasjen har besøkende muligheten til å se en film om moloutbyggingen, som dekker mye av havnehistorien helt opp mot 2010-tallet. Her finnes også et rekonstruert bomiljø fra et fiskevær på 1930/40-tallet, et piano fra andre halvdel av 1800-tallet, og gjenstander som vitner om det rike musikk- og kulturlivet i kommunen.

Pramhuset

[rediger | rediger kilde]

I Pramhuset kan «Pramma» besøkes, en fraktebåt som ble brukt til å frakte folk og gods fra Berlevåg og ut til hurtigruteskipene og større fraktebåter, i tiden før dypvannskap da disse skipene endelig kunne legge til kai i Berlevåg.

Lokstallen

[rediger | rediger kilde]

I «Lokstallen»-bygget står utstilt et lokomotiv. Det er av samme type lokomotiv som ble brukt ved anlegget etter andre verdenskrig. Lokomotivet er malt i sterke farger fordi synlighet i gatebildet var viktig for å forhindre ulykker. «Lokstallen» brukes også som lokale til midlertidige utstillinger, som museet rullerer gjennom året.

I «Oljebua» står en restaurert nordlandsbåt samt noen andre båter. Her ligger også noe navigasjonsutstyr.

Moloutbygging i Berlevåg

[rediger | rediger kilde]

Anlegging av fire moloer i fiskeværet har vært et langvarig prosjekt for å beskytte havna mot bølgene fra Nordishavet. Den første moloen ble påbegynt i 1913, den siste var ferdig i 1975. For transport av stein ble det anlagt jernbane fra steinbruddene. Etter en storstorm i 1959 som raserte halvparten av Svartoksenmoloen, ble det tatt i bruk tetrapoder som ytterdekke på de to ytterste lange moloene.

Moloutbygging

[rediger | rediger kilde]
  • Varnesmoloen ble bygd mellom 1910-1926
  • Svartoksmoloen ble bygd mellom 1920-1963
  • Revnesmoloen ble bygd mellom 1964-1974
  • Varnesmoloen stod ferdig i 1970
  • Dampskipskaia stod også ferdig i 1974

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]