Berger picard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Berger picard

Berger picard er en hunderase fra Frankrike som har sin opprinnelse i regionen Picardie. Den er av utseende en mellomstor hund med raggete pels. Pelsen kan være grå eller grå med tone av rødt, blåaktig eller svart.

Rasen har gamle aner. Hunder av en type som lignet på berger picard har blitt funnet i Picardie siden minst 800 år tilbake. Rasen har historisk sett vært en arbeidende gjeterhund som gjetet og voktet flokker av får og geiter, og vært en gårdshund. I 1863 ble berger picard vist på utstilling i Frankrike, men rasen fikk ingen spesiell oppmerksomhet som utstillingshund. Under den første og andre verdenskrig gikk hunderasen sterkt tilbake i antall og etter sist krig var den nær på å forsvinne. Den ble reddet av engasjerte entusiaster, men har forblitt en relativt sjelden hunderase. Behovet for gjeterhunder har med endret dyrehold minsket, men i sine hjemtrakter kan berger picard fortsatt bli sett som en arbeidshund i sine naturlige omgivelser.

Berger picards bakgrunn gjør dog at rasen er både arbeidsvillig og robust, og disse egenskapene gjør at den ofte passer som en brukshund for også andre formål. Den temperament er livlig og trenger mye mosjon. Rasen har også en vaktinnstinkt. Den er lojal mot mennesker, og egner seg godt som en familiehund om den blir sosialisert i tidlig alder. Den forutsetter ikke krevende stell av pelsen, men må børstes for løshår og kammes for å forhindre sammenfloking.

I 2006 ble Berger Picard Club of America dannet for å bidra til å fremme og beskytte rasen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]