Bergen Lokaltrafikkforbund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Bergen Lokaltrafikkforbund (BLF) ble etablert i 1972, og var et samarbeidsorgan for de rutetrafikkerende buss-selskapene i Bergen kommune og Os kommune. Bergen Lokaltrafikkforbund ble oppløst i 1981.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bergen bystyre gjorde vedtak om etableringen i et møte 15.5.1972. Etableringen kom i kjølvannet av den store kommunesammenslutningen i 1972, der de fem kommunene Arna, Bergen, Fana, Laksevåg og Åsane ble slått sammen til en kommune, Bergen kommune. Følgende busselskaper var med i forbundet: A/S Bergen Sporvei, Bilruta Fana-Os-Milde L/L, Rutelaget Bergen-Vest A/S, Åsane Billag A/S og Bergen – Hardanger – Voss Billag A/S. Forbundets målsetning var å fremme den kollektive nærtrafikken i bergensområdet på grunnlag av en samfunnsmessig målsetning for transportsystemet.

Bergen Lokaltrafikkforbund var bygd opp med rådet som øverste utøvende organ. Rådet hadde 13 medlemmer, 6 fra medlemsbedriftene (daglig leder i medlemsbedriftene), 5 fra Bergen kommune, 2 fra Os kommune og 1 fra samferdselsmyndighetene i fylket/ Samferdselsdepartementet. Representanten fra Samferdselsdepartementet var formannen i rådet. I tillegg var det et arbeidsutvalg på 4 medlemmer, valgt blant rådets medlemmer, og et sekretariat/forbundskontor bestående av direktør og en merkantil stilling. Til grunn for samarbeidet lå Lokaltrafikkavtalen.

Bergen Lokaltrafikkforbund utarbeidet m.a. felles takstsystem for busselskapene, etablerte overgangsordninger, utarbeidet nøkkeltall og nøkkeltallsammenligninger mellom medlemsbedriftene, og hadde ansvar for Bergen kommunes uttalelse til Norsk Veiplan.

Bergen Lokaltrafikkforbund ble oppløst i 1981, dels på grunn av en vurdering av at de ideer en hadde hatt ved opprettelsen ikke lot seg gjennomføre med gjeldende organisering, og dels som en følge av at Samferdselsdepartementet ikke gav godkjenning for foreslåtte tiltak og nyorganisering av arbeidet med nærtrafikken i bergensområdet.

Arkivet etter Bergen Lokaltrafikkforbund (A-3384) er oppbevart på Bergen Byarkiv.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]