Ben Bulben

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ben Bulben
Benbulbenmount.jpg
Ben Bulbens nordside
Andre navnBinn Ghulbain
Høyde526 moh.
LandIrland Irland
FjellrekkeDartryfjellene
Posisjonskart
Ben Bulben ligger i Irland
Ben Bulben
Ben Bulben
Ben Bulben (Irland)

Ben Bulben
54°21′56″N 8°28′38″V

Ben Bulben, noen ganger stavet Benbulben eller Benbulbin (fra irsk: Binn Ghulbain), er et 526 meter høyt fjell i grevskapet Sligo i Irland. Ben Bulben er det vestligste fjellet i fjellkjeden Dartry Mountains. Ben Bulben er en Ben (irsk navn for en stor steinformasjon formet av isbreer).

Geologi[rediger | rediger kilde]

Dannelse[rediger | rediger kilde]

Ben Bulben ble dannet i den siste istiden. Det var opprinnelig en stor rygg, men isbreene skar seg ned i fjellet og dannet den karakteristiske formasjonen man kan se i dag.[1]

Bergart[rediger | rediger kilde]

De bratte sidene av Ben Bulben består av kalkstein. De glattere sidene består av skifer. Disse bergartene ble dannet for ca 320 millioner år siden.

Klatring[rediger | rediger kilde]

Fjellet er populært for fjellklatrere, men nordsiden kan være farlig, med kraftig vind fra Atlanterhavet. Sørsiden er derimot lettere, og er ikke like bratt. Fra toppen av fjellet har man bra utsikt over landskapet Yeats.

Plante- og dyreliv[rediger | rediger kilde]

Ben Bulben har flere unike planter, og har blant annet planter man ikke finner noe annet sted på Irland. Mange er arktisk-alpine planter, opprinnelig fraktet hit av isbreer som smeltet. Av dyr finner man rødrev og hare her.

I irsk historie[rediger | rediger kilde]

Keltiske sagn[rediger | rediger kilde]

Ben Bulben er medvirkende i mange keltiske sagn. Det skal blant annet ha vært oppholdssted for Fianna, en krigerbande som levde på 200-tallet. Et eksempel er sagaen hvor Diarmuid Ua Duibhne (Diarmund) blir lurt av kjempen Fionn mac Cumhaill (Finn McCool) til å sloss med et forhekset villsvin, som senere tar livet av krigeren ved å spidde hjertet hans med støttanna. Fjellet skal ha vært hvilested for Diarmuid og Grainne. På 500-tallet skal St. Colomba ha ført tre tusen soldater opp Ben Bulgen for å kjempe for retten til å kopiere et eksemplar av Psalter tilhørende St. Finnian.[2]

Den irske borgerkrigen[rediger | rediger kilde]

I september 1922, under den irske borgerkrigen, ble en armert bil fra IRA ble trengt opp i et hjørne i Sligo. Seks soldater flyktet opp Ben Bulben, men ble alle drept, angivelig etter å ha overgitt seg.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «RootsWeb: IRL-SLIGO-L Climbing Benbulben». Besøkt 10. april 2007. [død lenke]
  2. ^ Michael Bright (2005). 1001 Natural Wonders You Must See Before You Die. Quintet Publishing Limited. ISBN 0-7641-5817-1. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]