Beitbridge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Beitbridge
Beitbridge
LandZimbabwe Zimbabwe
ProvinsMatabeleland South
DistriktBeitbridge
TidssoneUTC +2 (CAT)
Befolkning41 767[1] (2012)
Høyde over havet457 meter

Beitbridge
22°13′0″S 30°0′0″E

Beitbridge er en grenseby i provinsen Matabeleland South i Zimbabwe. Navnet viser også til grenseposten og broa som krysser Limpopoelva, som utgjør den politiske grensa mellom Sør-Afrika og Zimbabwe.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Byen ligger rett nord for Limpopoelva, om lag 1 km fra Alfred Beit-broa som går over Limpopoelva og forbinder Sør-Afrika med Zimbabwe. Hovedveiene leder fra grensa 321 km nordvest til Bulawayo og 585 km nordøst til Harare via Masvingo. Ifølge statistikk fra 2012 har byen et innbyggertall på 41 767, en økning fra 22 136 i 2002 og 11 596 i 1992.[1] Grenseovergangen i Beitbridge er den travleste veigrenseposten i det sørlige Afrika og blant de travleste i grensepostene i verden.

Byen[rediger | rediger kilde]

Om lag 2570 av husene i Beitbridge tilhører de mer velstående delene av byen, hvor hovedsakelig ansatte i myndighetene og privat sektor bor. Den fattigere delen av Beitbridge består av rundt 3000 hus. Husene i den velstående delen er for det meste to- eller treroms mursteinshus, mens husene i de fattigere delene er blant de verste gjørmehusene i landet. Gjennomsnittsinntekten i underklassene i byen er sterkt varierende. Dette kommer av at mange ikke tar med seg familien sin til Beitbridge, men gjerne bor sammen med flere andre. Barer og fotballøkker er stort sett de eneste rekreasjonelle fasilitetene i de fattige delene av byen.

Broa[rediger | rediger kilde]

Broa er oppkalt etter Alfred Beit, grunnleggeren av diamantselskaper De Beers. Broa ble bygget i 1929 til en kostnad på 220 000 dollar. Broa ble finansiert av Deit Railways Trust og South African Railways. Ei ny bro ble bygget i 1995. 24. november 1995 ble den nye broa offisielt åpnet. Broa ble bygget av den zimbabwiske regjeringen, som drar nytte av bompengeinntektene. Den nye broa har mye større kapasitet enn den gamle, som nå bare er for togtrafikk.

Utvikling[rediger | rediger kilde]

Søndag i Beitbridge

På den sørafrikanske siden av grensa forbinder motorveien N1 grenseovergangen med de økonomiske sentrene Pretoria (463 km) og Johannesburg (521 km). Nærmeste by er Musina (16 km). På den zimbabwiske siden av grenseovergange deler veien seg i to. Veien A6 som går til Bulawayo, mens R1 går til Masvingo. En jernbane går også gjennom denne grenseovergangen, side ved side med veien, og deler seg i et spor til Bulawayo og et spor til Gweru via Rutenga.

Stadion[rediger | rediger kilde]

Dulibadzimu stadion, en liten sportsarena, ble valgt av ZANU-PF til å arrangere den årlige nasjonale feiringen av Robert Mugabes fødselsdag lørdag 23. februar 2008. Mugabe hadde 21. februar, to dager før, fylt 84.[2]

Migranter[rediger | rediger kilde]

Byen krysses av mange zimbabwere som flykter til Sør-Afrika. Dem som krysser grenseovergangen lovlig utgjør bare en brøkdel av dem som krysser den ulovlig. Mange drister seg over Limpopoelva, hvor det finnes en rekke krokodiller, og tar seg på illegalt vis inn i Sør-Afrika.

Grenseovergangen krysses også av zimbabwere som på daglig basis drar inn til Musina for å kjøpe varer som er vanskelige å få tak i Zimbabwe.

Referanser[rediger | rediger kilde]