Hopp til innhold

BeOS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
BeOS
Utvikler(e)Be Inc.
Utgittoktober 1995
Nyeste versjonR5.1d0 (15. november 2001)[1]
Skrevet iC++
LisensProprietær lisens
Nettstedhttp://www.beincorporated.com/

BeOS er et operativsystem som ble utviklet av Be Incorporated fra 1990 som et media-operativsystem for personlige datamaskiner.

BeOS var et nytt operativsystem, bygd helt fra grunnen. Det er ikke basert på UNIX, en vanlig misforståelse som kommer av delvis støtte for POSIX-standarden, og bruken av Bash som kommandolinje. BeOS ble designet og optimalisert for arbeid med digitale media, digital video, audio, 3D-grafikk og animasjoner.

Fra starten kjørte BeOS kun på egen maskinvare, BeBox, men etter hvert ble det utvidet til å også kjøre på maskiner med PowerPC-prossesorer og Intel-prosessorer med kloner. Be Inc. sluttet etter hvert med å konstruere egen maskinvare, og ble til slutt et rent programvare-selskap.

BeOS blir ikke utviklet lenger, i 2001 ble kildekoden til BeOS, samt alle varemerker og logoer solgt til Palm Incorporated. Palm har siden den tid ikke vist noe interesse i å utvikle BeOS videre. Et tysk selskap, yellowTAB, utvikler et nytt operativsystem kalt Zeta, som er en videreutvikling av den siste versjonen av BeOS.

Etterfølgere[rediger | rediger kilde]

En rekke nye operativsytemer som har som mål å klone BeOS eller er sterk inspirert av BeOS er under utvikling. Med unntak av Zeta, er disse i større og mindre grad basert på åpen kildekode.

  • Haiku har som mål å bli binærkompatibel med BeOS.
  • Cosmoe bruker Linux-kjernen. Det brukte opprinnelig deler fra AtheOS, men er nå i en prosess hvor mest mulig av Haiku blir brukt.
  • BlueEyedOS er i likhet med Cosmoe basert på Linux.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata
  1. ^ "More Information on the BeOS Dano Version"; OSNews; forfatternavn: Jake Daniels; utgivelsesdato: 23. januar 2002; besøksdato: 18. november 2021.