Hopp til innhold

Haiku (operativsystem)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Haiku er et fritt og åpent operativsystem, som er en klone av det tidligere operativsystemet BeOS. Haiku vil være både binærkompatibelt og kildekodekompatibelt med BeOS. Dette vil si at programmer kompilert for BeOS vil kunne kjøre på Haiku i tillegg til at BeOS-programmer skal kunne kompileres på Haiku uten endringer. Bakgrunnen for denne kompatibiliteten er å sikre et så stort programvarebibliotek som mulig for Haiku.

En tidlig versjon av Haiku

Prosjektet ble opprettet i 2001 etter at Be stoppet all utvikling av BeOS og solgte all kildekode og rettigheter til Palm. Den 14. september 2009 slapp prosjektet den første offisielle testutgaven av operativsystemet, versjon R1/Alpha 1.

Haiku het tidligere OpenBeOS, men byttet navn i 2004. Navnebyttet kom for å forhindre muligheten for søksmål fra Palm, som eier rettigheten til varemerket BeOS. Det nåværende navnet kommer fra de japanske poesiformen haiku. Navnet ble valgt etter en avstemning, noe av bakgrunnen for navnevalget var at nettleseren til BeOS presenterte feilmeldinger som haiku-dikt.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]