Bastille Day

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bastille Day
Generell informasjon
GenreActionfilm,[1] politikameratfilm
Utgivelsesår2016
NasjonalitetUSA, Frankrike, Luxembourg
Lengde92 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiJames Watkins[1]
ManusAndrew Baldwin, James Watkins
TemaTerrorisme
Produsent(er)Steve Golin
MusikkAlex Heffes
SjeffotografTim Maurice-Jones
KlippJon Harris
Foran kamera
MedvirkendeIdris Elba, Richard Madden, Charlotte Le Bon, Kelly Reilly, José García, Thierry Godard, Anatol Yusef, Eriq Ebouaney, Arieh Worthalter,[2] Stéphane Caillard,[2] Grégoire Bonnet,[2] Paco Boublard[2]
Annen informasjon
Farve/s.hvFarge
FilmselskapAnonymous Content
DistributørStudioCanal
Premiere(r)23. juni 2016 (Tyskland),[3][4] 13. juli 2016 (Frankrike), 22. april 2016 (Storbritannia),[1] 25. august 2016 (Ungarn)[5]
Eksterne lenker

Bastille Day (publisert under tittelen The Take i blant annet Nord-Amerika) er en actionfilm fra 2016, regissert av James Watkins. Filmingen begynte den 13. oktober 2014 i Paris. [1] Hovedrollene spilles av blant andre Idris Elba, Richard Madden og José Garcia. Filmen ble publisert i Storbritannia den 22. april 2016, den 13. juli 2016 i Frankrike, og den 18. november 2016 i USA.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

I løpet av Bastille Day i Paris stjeler den amerikanske lommetyven Michael Mason (spilt av Richard Madden) en kvinnes veske, uten å oppdage at vesken faktisk inneholder eksplosiver. Kort tid etter at han kastet vesken, detonerer innholdet, og fire mennesker blir drept. Kort tid senere blir tyven arrestert av CIA-agent Sean Briar (spilt av Idris Elba) som tidligere ble irettesatt for uforsvarlig opptreden på jobben. Mason forklarer at han er en lommetyv, men ingen terrorist, og forteller at vesken inneholdt en mobiltelefon som eies av en kvinne ved navn Zoe.

Bomben ble detonert av en gruppe korrupte politifolk under ledelse av Rafi Bernard. Politifolkene har til hensikt å gjennomføre et ran mot Banque de France. Zoe fikk beskjed om å plante bomben som en avledningsmanøver for ranet deres. Men Zoe er uvillig til å drepe uskyldige mennesker, og velger derfor å kvitte seg med bomben. Zoes kjæreste Jean, en av ranerne, lar henne flykte. Han innser at gjengen hans kommer til å drepe henne, hvis de får tak i henne. Mason blir nå forfulgt av både franske myndigheter og Rafis menn. Men Briar oppdager ham først. Han sier at han tror på Masons historie, og har til hensikt å løse saken med hans hjelp, selv mot ordre fra Briars overordnede. De sporer opp Zoe som gjemmer seg hos vennen Paul og motorsykkel-gjengen hans.

Zoe fører dem deretter til Jeans leilighet, hvor de finner kroppen hans og identifiserer ham som politi. Briar informerer sin CIA-kollega, Karen Dacre, som deretter diskuterer med DGSI-sjef Victor Gamieux, om å ta både Mason og Zoe i varetekt. Imidlertid avslører Gamieux, at han var den faktisk mesterhjernen for sammensvergelsen og planene for ranet. Han dreper Dacre etter å ha innhentet den informasjonen han har behov for, og han sender sine håndlangere for å få tak i. Briar, Mason og Zoe. De klarer å finne ledetråder om mennenes egentlige plan, og unngår gjengen som ble sendt for å drepe dem. De gjennomskuer Gamieux sin sanne hånd i planen, og reiser deretter mot den franske nasjonalbanken.

En mengde demonstranter marsjerer foran banken, slik konspiratørene planla. Ved ankomst til banken, forkler Briar seg som politi og får tilgang til bygningen. Når Mason og Zoe hører om hans vanskeligheter over en radio i den stjålne politibilen deres, og de starter et opprør blant demonstrantene. Alle sammen stormer banken, og overmanner de korrupte politifolkene som er på jakt etter Briar. Briar infiltrerer deretter selve bank-hvelvet, for å gå etter Rafi og hans gjenværende håndlangere. Rafi slipper unna med de stjålne pengene. Men Briar kontakter Mason, som klarer å stjele pengene fra Rafi. Men Rafi legger merke til tyveriet, og han tar Zoe som gissel. Gamieux forsøker å gjennomføre resten av planen sin, og befaler politimenn om å skyte Rafi. Han blir drept, men Mason klarer så vidt å slippe unna med alle de stjålne pengene.

En stund senere har Mason et møte med Victor Gamieux og forteller at han er villig til å gi ham pengene, i bytte mot et nytt pass og muligheten til å komme seg ut av landet. Men det Gamieux ikke vet er at Mason nå samarbeider med Briar og fransk politi. Gamieux blir arrestert, og alle pengene kommer til rette igjen. Alle mistankene mot Mason blir henlagt, og han blir tilbudt en jobb hos CIA.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Idris Elba

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]