Bartel Leendert van der Waerden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bartel Leendert van der Waerden
ETH-BIB-Waerden, Bartel Leendert van der (1903-1996)-Portrait-Portr 12193.tif
Født2. februar 1903
Amsterdam
Død12. januar 1996 (92 år)
Zürich
Utdannet ved Universiteit van Amsterdam, Georg-August-Universität Göttingen
Doktorgradsveileder Hendrik de Vries
Beskjeftigelse matematiker, universitetslærer, matematikkhistorikar
NasjonalitetKongeriket Nederlandene
Medlem avDet saksiske vitenskapsakademiet
Deutsche Akademie der Naturforscher Leopoldina
Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
Heidelberger Akademie der Wissenschaften
Det saksiske vitenskapsakademiet
Det saksiske vitenskapsakademiet
Bayerische Akademie der Wissenschaften
Utmerkelser Pour le Mérite for vitenskap og kunst, æresdoktor, æresdoktor, Cothenius Medal
InstitusjonerUniversitetet i Leipzig
Universitetet i Zürich
Universitetet i Groningen
Universiteit van Amsterdam
Fagfeltalgebra, kombinatorikk

Bartel Leendert van der Waerden (/ʋardən/) (født 2. februar 1903 i Amsterdam, død 12. januar 1996 i Zürich) var en nederlandsk matematiker.

Livsløp[rediger | rediger kilde]

Van der Waerden er sønn av en matematikklærer. Allerede som ung viste han seg som en matematisk begavelse. I 1919 begynte han sine studier i matematikk i Amsterdam med blant annet Hendrik de Vries som lærer. Senere studerte han i Göttingen under Emmy Noether. I 1928 ble han professor ved Universitetet i Groningen og i årene 1931 til 1945 var han professor og direktør ved matematisk institutt Universität Leipzig. Hans samtidige, Werner Heisenberg og interesse for kvantemekanikk hadde ledet ham dit. Gjennom seminarer ved universitetet fremkom boken Gruppeteoretiske metoder innen kvantemekanikk.

I 1940-årene ble det vanskelig for ham i Tyskland idet han ikke ville oppgi sitt nederlandske statsborgerskap. Etter krigen arbeidet han en tid for Shell i Amsterdam før han gikk til det amerikanske Johns Hopkins University og var professor der i årene 1948-1951. Fra 1951 til 1972 var han professor ved Universität Zürich.

Virke[rediger | rediger kilde]

Han er kjent for sin tobinds lærebok i algebra som utkom første gang i 1930 med tittelen Moderne algebra. Dette arbeidet var sterkt påvirket av forelesninger av Emil Artin og Emmy Noether. Dette var den første læreboken som reflekterte de store endringer som skjedde innen algebra på begynnelsen av det 20. århundre og ble et standardverk gjennom flere tiår.

Han befattet seg også med anvendelser av elementærgeometeri, aksiomer innen geometri, statistikk, topologi og tallteori. Med et så vidt interessefelt er han oppfattet som en av de siste generalistene innen matematikken.[trenger referanse] Van der Waerdens sats er en viktig læresetning innen Ramsey-teori og innen kombinatorikk.[trenger referanse]

I 1953 beviste han sammen med Kurt Schütte «kyssetallproblemet» i tre dimensjoner der en sentral kule kan berøres av maksimalt ytterligere tolv like store kuler. Ifølge Richard Gregory tror en at Isaac Newton mente antallet kunne settes til 13.[1]

I tillegg var han en ledende vitenskapshistoriker og befattet seg særlig med gresk matematikk og algebraens historie.

Van der Waerden ble den 12. januar 1996 innvalgt som æresmedlem i Sächsische Akademie der Wissenschaften, (Det saksiske vitenskapsakademi). Gjennom mange år var han utgiver av de Matematiske Analer.

Verk[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Rüdiger Thiele: Van der Waerdens Leipziger Jahre, 1931-1945, Mitteilungen der DMV Bd. 12, 2004, Nr.1, S. 8-20.
  • Rüdiger Thiele: Van der Waerden in Leipzig, Edition am Gutenbergplatz Leipzig 2009, ISBN 978-3-937219-36-3 (EAGLE 036) [1].

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]