Pogonocherus fasciculatus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Bargreinbukk»)
Pogonocherus fasciculatus
Nomenklatur
Pogonocherus fasciculatus
(De Geer, 1775)
Populærnavn
bargreinbukk
Hører til
Lamiinae, trebukker,
Polyphaga,
biller
Økologi
Habitat: barskog, larven på greiner av gran og furu
Utbredelse: den palearktiske sone
over det meste av Norge.

Bargreinbukk (Pogonocherus fasciculatus) er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Denne arten er utbredt over det meste av Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (5–8 mm), kraftig, brunspraglete trebukk. Den kjennes fra de andre Pogonocherus-artene som forekommer i Norge på at dekkvingene ikke har en tagg i spissen. Antennene er kraftige, med ganske lange børster, omtrent så lange som kroppen. Hodet er stort og bredt, tett kledt med håraktige skjell. Pronotum er litt bredere enn langt, hvelvet, med en smal, butt tagg midt på hver sidekant. Dekkvingene er brune, omtrent en tredjedel bakover i vingene er det et litt utydelig, gråaktig tverrbånd, bak dette flere runde, svarte flekker. Beina er korte og svært kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene lever under barken på nylig døde greiner av furu og gran, også på eksotiske, innplantede bartrær. Etter hvert borer larven seg også inn i veden. Larveutviklingen tar to år. Den voksne billen klekkes på ettersommeren eller høsten, men er ikke aktiv før etter at den har overvintret. Da er den i aktivitet fra mai til juli og kan slik leve opptil et år som voksen bille.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i hele den palearktiske sone. I Norge finnes den over hele landet unntatt ved kysten i Nord-Norge.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]