Bankside

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bankside
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktSouthwark
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
Ligger vedThemsen
PostnummerSE1
PostkodeSE1
Kart
Bankside
51°30′30″N 0°06′00″V

Bankside er et område i bydelen Southwark i London. Bankside er området på den sørlige bredden av elven Themsen mellom London Bridge og Blackfriars Bridge.[1] Det ligger kun 2,4 km øst for Charing Cross. Området er i seinere år blitt en av Londons turistmagneter, særlig når det gjelder kulturattraksjoner. Millennium Bridge har gjort Bankside mer tilgjengelig fra sentrum, og det er anlagt en gangveg langs Themsen. Bankside er også navnet på gata langs Themsen mellom Jubilee Footbridge og Millenium Bridge.

Bankside har en bemerkelsesverdig konsistent historie som Londons viktigste forlystelsessted, som bjørnetemmere, oksekamper, spillebuler, bordeller og flere teatre Shakespeares Globe Theatre. Det eldste teateret var The Rase som ble reist i 1587, men hadde forsvunnet før utbruddet av den engelske borgerkrigen.[1] Da stedet lå utenfor jurisdiksjonen til City of London var stedet fritt for å praktisere hva som var forbudt andre steder. Kvinner som arbeidet ved Banksides hus med dårlig rykte var kjent som «Winchestergjess» grunnet toleransen som ble gitt av biskopene av Winchester da de eide eiendommene og således hadde økonomiske fordeler av den uanstendig aktiviteten.[1] Det meste av fornøyelsene på Bankside ble stengt under puritanernes moralske opprustning fra 1642.

Under den industrielle revolusjon ble mye industri lagt til Bankside – verft, pakkhus og fabrikker. På grunn av industrien ble Bankside et mål for Luftwaffe under den andre verdenskrig og tungt bombet. Nedbygginga av tradisjonell industri på 1970- og 1980-tallet etterlot Bankside som en industriell ruin, men det nye Globe Theatre og ombygginga av Banksides kraftstasjon til kunstmuseet Tate Modern har gitt området nytt liv.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c «Bankside, Southwark», Hidden London

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]