Bandama kaldera

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bandama kaldera
LandSpanias flagg Spania
Areal3 257 km²
Kart
Bandama kaldera
28°02′00″N 15°27′20″V

Bandama kaldera er en del av Tafira landskapsvernområde på øya Gran Canaria i Kanariøyene. Kalderaen ligger rett sør for fjelltoppen Pico de Bandama som har en høyde på 574 meter over havet,[1] og er omtrent 1000 meter bred og 170 meter dyp.[1] Et informasjonssentrum befinner seg på Pico de Bandama, det er tilgjengelig via en bilvei som snor seg korketrekkeraktig rundt fjelltoppen.

Den bratte veien ned til bunnen av kalderaen har fast dekke bare de første meterne, tar rundt en halv time og er eneste adkomst. Det finnes mye vulkansk aske med forskjellig farge og det finnes flere planter her som bare finnes på Kanariøyene.

Bandama kaldera ligger på grensen mellom kommunene Las Palmas de Gran Canaria og Santa Brígida, verneområdet strekker seg også inn i Telde.

Kalderaen, som er av typen maar,[2] har av geologer blitt datert til det yngre holocen. Slik den viser seg i dag har den oppstått for rundt 5000 år siden, gjennom mindre pyroklastiske erupsjoner som har ført til at vulkankjeglen har brutt sammen.


Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Høyde- og dybdinformasjonen stammer fra den offisielle brosjyren «Normas de Conservación», utgitt av den kanariske regionalregjeringen. I reiselitteraturen blir høyden på toppen ofte angitt som 569 meter og dybden av kalderaen med 200 meter.
  2. ^ «Global Volcanism Program, Gran Canaria, Synonyms & Subfeatures». Smithsonian Institution. 2013. Besøkt 16. november 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]