Ballarat (California)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Ballarat er en amerikansk «spøkelsesby» i Inyo County, California. I dag har byen bare to heltidsinnbyggere. I juni 2004 bodde Robert Novak og hans hund Potlicker der.

Historie[rediger | rediger kilde]

Ballarat ble grunnlagt i 1896 som et forsyningssted for gruvene i Paramint Valley. En kvart mile mot syd er Post Office Spring, en pålitelig vannkilde anvendt siden 1850-årene av utbyggere og ørkenvandrere. George Riggings, en ung australsk immigrant, gav Ballarat sitt navn da han foreslo at den skulle bli oppkalt etter byen i hjertet av Australias gulland, Ballarat.

I sin glanstid 1897–1905 var Ballarat hjem og hovedkvarter for 400–500 mennesker. Byen hadde salooner, tre hoteller, en Wells Fargo-stasjon, et postkontor, en skole, et fengsel og et likhus, men ingen kirke. Ballarat var en oase for glede, munterhet og avslapping. Byens nedgang startet da Ratcliff Mine, i Pleasant Canyon øst for byen, innstilte sin virksomhet. I 1917 ble postkontoret stengt og alt som ble igjen var noen sta utbyggere samt ørkenrotter.

Siden 1917 var den hjem til Seldom Seen Slim, som var atskillig mindre kjent under sitt virkelige navn Charles Ferge. Kallenavnet fikk han ettersom han i flere år bodde fullstendig alene i Ballerat, som er beliggende midt i Paramint Valley i California. Paramint Valley er nabodalen til den mer kjente Death Valley og omtrent like innbydende. Det blir gjerne opp til femti varmegrader om sommeren.

Da Slim avgikk ved døden i 1962, ble hans begravelse overført på TV. Han blir betraktet som den siste av de som i sin tid muliggjorde spøkelsesbyene, én av de som vandret ut i ørkenen på jakt etter gullet ved regnbuens ende. Selv hevdet Slim at ensomheten aldri hadde vært noe problem. På hans gravsten står svaret han bestandig hadde på det uunngåelige spørsmålet: «Ensom jeg? Jeg er halvt coyote og halvt villesel».

I 1960-årene kom en annen berømt (eller beryktet) besøkende regelmessig til Ballarat. Charles Manson og hans familie av mordere oppholdt seg på Baker Ranch sør for byen og etterlot sin graffiti i Ballarat.

En gammel Dodge Power Wagon, som står parkert i byen, har fremdeles stjernene som familien brukte som sin signatur.

Filmen Easy Rider hadde en scene som ble filmet i Ballarat, hvor Peter Fondas rollefigur tar av sitt Rolex-armbåndsur og kaster det bort før han og Dennis Hoppers rollefigur legger ut på vei igjen på sine motorsykler mot New Orleans.

Koordinater: 36°02′52″N 117°13′24″V