Balladoolegraven

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Balladoole»)
Båtgraven i Balladoole.

Balladoolegraven ligger sør på øya Man på den berglendte kysten av Bay ny Carrickey og de tallrike små høydene ved Irskesjøen kalles for Balladoole. På en av disse småhøydene avdekket den tyske arkeologen Gerhard Bersu i 1945 en norrøn båtgrav.

Den inneholdt et skip med to voksne personer, en mann og en kvinne. De synes å ha blitt gravlagt en gang på begynnelsen av 900-tallet. Mannen synes å ha vært en person av høy status i henhold til det gravgods han hadde fått med seg; klær, verktøy, seletøy, etc. Kvinnen synes å ha vært ofret sammen med ham. Han lå på ryggen i bunnen av skipet med et rundt skjold. Flere gjenstander tyder på at han var kledd; ringformet bøylenål, kniv, slipestein og flint for å tenne ild, og beltespenne ble funnet sammen med ham. Det ble også funnet bøyler for hesten hans ved hodet og han hadde sporer på føttene. Våpen manglet han til tross for skjoldet, enten var disse tatt av gravrøvere eller at de som gravla ham valgte å utelate å inkludere sverd eller en øks i graven.

Ved mannen føtter, mot midten av båten, lå de ufullstendige levningene av en voksen kvinne og uten gravgods. Sammenlignet med bevisene av ofringen av en ung kvinne i en samtidig båtgrav ved Ballateare, som Bersu undersøkte året etter i 1946, tyder på at dette var et offer som ble drept og lagt i graven. Lignende bevis har funnet andre steder, blant annet ved Hedeby i daværende Danmark og Oseberg i Norge.

Skipet var forsvunnet, men var bygd med overlappende planker, rundt 11 meter langt i henhold til restene fra klinkboltene, men kan ha vært rundt 2 meter lengre.

Balladoolegraven har spilt en betydelig rolle i å belyse forholdet mellom den første generasjonen av førkristne nordboere som bosatte seg på Man, og den opprinnelige manske befolkningen på stedet. Høyden hvor graven ble funnet ble lokalt kalt for Chapel Hill etter en liten kirke eller kapell. Bersu etablerte at båtgraven fortrengte en tidligere kristen dekksteingrav.

Funnene fra Balladoolegraven er administrert Manx National Heritage.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]