Bak kut teh

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bak kut teh

Bak kut teh (kinesisk: 肉骨茶, Ròugǔchá, kantonesisk jyutping: jyoek6 gwat1 caa4jj, pe̍h-ōe-jī: Bah-kut-tê) er en kinesisk supperett som er populær i Malaysia, Singapore, Taiwan og Kina, men også i tilstøtende regioner som på Riau-øyene og i det sørlige Thailand. Navnet kan bokstavelig tat oversettes til kjøtt-ben-te», og består i sin enkleste form av kjøttfull svineribbe, som koker i timevis i en buljong av urter og krydder, inklusive stjerneanis, kanel, kryddernellik, kinesisk kvann, frø fra fennikel og hvitløk.[1]

Kinesisk te serveres ofte til retten, i tiltro til at det sper ut eller løser opp de store mengdene fett retten inneholder. Bak kut teh serveres vanligvis som en frokost-rett.

Bak kut teh ble introdusert i Malaysia på 1800-tallet av kinesiske kulier og av arbeidere av hokkienbakgrunn.[2] Retten skulle komplettere bryggeriarbeideres magre kosthold, og fungere som en medisin for å styrke deres helse. Teochew-kinesere kom senere, og den fremste forskjellen mellom Hokkien- og Teochew-varianten av Bak kut teh, er at i Hokkien-varianten benyttes det mørk soya, som gir suppen en mørkere farge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Grêlé D, Raimbault L, Chng N. Discover Singapore on Foot. Select Publishing, 2007. page 158.
  2. ^ Yoshino, Kosaku (2010). «Malaysian Cuisine: A Case of Neglected Culinary Globalization». Globalization, Food and Social Identities in the Asia Pacific Region. Tokyo: Sophia University Institute of Comparative Culture: 4. Arkivert fra originalen . Besøkt 26. juni 2012.  Arkivert 27. mars 2012 hos Wayback Machine.