Babbar Khalsa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Babbar Khalsa er en av flere indiske organisasjoner som har som mål å opprette en selvstendig stat for sikher. Denne staten, kalt Khalistan (som betyr Landet av Khalsa) av sine tilhengere, vil omfatte territorium i det indiske Punjab, og de punjabi-talende områdene i Haryana, Himachal Pradesh og Rajasthan. I disse områdene er det et flertall av sikher i befolkningen.

I likhet med andre beslektede organisasjoner var Babbar Khalsa mest aktive på slutten av 1970-tallet og på begynnelsen av 1980-tallet. De fleste av gruppens voldshandlinger blir hovedsakelig sponset av utenlandsboende sikher, spesielt fra Storbritannia og Canada. Organisasjonen er oppført som en terrororganisasjon av Storbritannia, EU, Canada, India og USA. USA har utpekt Babbar Khalsa som ansvarlig for bombingen av flyet Air India Flight 182.

Opprinnelsen til navnet Babbar Khalsa er mulig å spore tilbake til Babbar Akali-bevegelsen fra 1920, som agiterte mot det britiske kolonistyret i India. Babbar Khalsa ble grunnlagt av Sukhdev Singh Babbar, Talwinder Singh Babbar og Amarjit Kaur.

Til tross for gruppens tilbakeslag på begynnelsen av nittitallet, er Babbar Khalsa fremdeles aktiv, men ikke i så stor grad den en gang var. Organisasjonen er i dag hovedsakelig aktiv i USA, Canada, Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Belgia, Norge, Sveits og Pakistan.