Børsteløpere

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Børsteløpere
Nomenklatur
Loricerinae
Populærnavn
børsteløpere[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieLøpebiller
Økologi
Antall arter: 10, én i Norge
Habitat: terrestrisk, gjerne i skog
Utbredelse: Europa, Asia, Nord-Amerika
Inndelt i

Børsteløpere (Loricerinae) er en liten underfamilie av løpebiller som lettest kan kjennes på at de innerste antenneleddene har mange kraftige børster. De er forholdsvis små og slanke løpebiller. I Europa (bortsett fra Madeira) finnes det bare én art, børsteløper (Loricera pilicornis). Den er også vanlig i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (gjerne 5 – 7 mm), slanke, litt flate løpebiller, mer eller mindre svarte uten metallglans. Hodet er ganske stort og bredt, nærmest trekantet sett ovenfra, med utstående fasettøyne. Antennenes første ledd er stort og krumt (bananformet), de påfølgende leddene er små og korte med påfallende lange, kraftige børster. Brystskjoldet (pronotum) er litt bredere enn hodet og litt bredere enn langt, omtrent hjerteformet med avrundede bakhjørner. Det har en markert midtfure og også to avlange, dype groper ved roten. Ved roten er det sterkt og grovt punktert, på resten av overflaten svakere, men tydelig. Dekkvingene har avrundede skuldre og kraftige punktrader. De kan ha noen store punktgroper med en børste i, men er ellers hårløse. Beina er lange og tynne som vanlig for løpebiller. Larvene er slanke og langbeinte med et par lange haletråder.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Børsteløperne er aktive rovdyr. Det antas at de bruker de kraftige børstene på antennene til å danne et "bur" som hjelper dem å fange små byttedyr. De er nattaktive, om dagen kan man gjerne finne dem under steiner. Loricera pilicornis er vanlig i litt rikere skogtyper og i hager.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 11. september 2020. Besøkt 11. september 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bertram G. Rye. 1908. Biller I. Løpebiller. Danmarks Fauna Bind 3. G.E.C. GAD, København.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]