Kyrkjetangen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kartet viser stedet på Bønes som tilhører Kyrkjetangen friluftslivsområde.

Kyrkjetangen er en vei, badeplass og et friluftslivsområde ved Nordåsvannet i Bønes, Bergen. Navnet ble vedtatt i 1960 og stammer fra bønder i Fyllingsdalen som hadde båtene sine her når de skulle til Birkeland kirke ved Nesttun.[1]

Veien Kyrkjetangen er en blindvei som går sørover fra Bønesstranden fram til friluftsområdet Kyrkjetangen ut mot Nordåsvannet.

Friluftslivsområdet ligger på 48 dekar[2] og eies av BOF.[3] Område er tilrettelagt toaletter og parkeringsplass med plass for 130 biler[4], men 30 plasser ble gjort utilgjengelig for offentligheten grunnet dets hyppige bruk av bobiler, som er ulovlig (forbudsskilt mot bobiler ble satt opp høsten 2023 grunnet klager fra beboere i nærområdet som ikke likte at bobiler parkerte der, grunnen er ukjent og bobilene gjorde ingen skade og lagde ingen bråk. Plassen står ellers over 90% tom nesten hele året, utenom formiddag og ettermiddag 3-5 dager i året i fellesferien i sommerferien når det er veldig solfylte dager da alle familier kommer for å bade).

En hendelse med en varebil som kom og tømte avfall rett inn i naturen ved parkeringen skjedde 11.08.2023, men takket være bilene med campingvogn som var tilstede ble de skyldige anmeldt takket være dashbordkamera og skiltnummer ansvarlig for forsøplingen anmeldt til politiet.

Kyrkjetangen blir ofte brukt av fiskere og turgåere året rundt, men om sommeren brukes den mest for bading. Samt mange andre strender i Bergen, brukes Kyrkjetangen til russefeiring i mai-måneden, spesielt 16 mai.

Historie[rediger | rediger kilde]

Badeplassens grunnleggelse er ukjent, men område har blitt brukt til rekreasjonsformål i vel over 50 år. Fra 1973 ble en parsell mot Kyrkjetangen kalt Nesvegen innlemmet i friluftslivsområdet.

En av strendene på Kyrkjetangen i en varm sommerdag rundt 1960.

I desember 2010 ble det oppdaget to døde i en nedrimet, låst bil på parkeringsplassen ved Kyrkjetangen. Begge var meldt savnet da de ble funnet av andre vietnamesere. Kvinnen, en 32 år gammel trebarnsmor som kom til Bergen med familiegjenforening, skulle øvelseskjøre med en ti år eldre venn. Politiet konkluderte med at denne mannen i stedet tok livet av henne ved kvelning før han tok sitt eget liv.[5]

I februar 2015 kom turgåere over en hodeskalle i en jordfylling på Kyrkjetangen.[6] Kraniet ble datert til å være opp mot 9.000 år gammelt, men er svært velbevart og må være blitt tildekket kort tid etter døden. Enten er personen druknet eller gravlagt i vann,[7] slik som restene etter steinaldermennesker fra rundt 6000 f.Kr., funnet mellom steinene på bunnen av Motala ström.[8] I Motala var to hodeskaller satt på staker som ble plassert under vann i steinhaugen,[9] så kraniene var såvidt synlige for den som så ned i det brune vannet.[10]

Den største stranden på Kyrkjetangen.
Dronebilde av Kyrkjetangen.

Referanser[rediger | rediger kilde]