Bølgeblikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bølgeblikk brukt som kledning på et kirkebygg i Kilburn i London.
Tidlig maskin til fremstilling av bølgeblikk (australsk museumseksemplar)

Bølgeblikk er en tynn jernplate som er valset ut i langsgående bølgemønster og deretter forsinket. Dette skjer ved at man legger på et tynt belegg med sink ved hjelp av elektrolyse eller varmgalvanisering.

Bølgeblikk ble oppfunnet i 1840-årene. Det ble tidlig utbredt på De britiske øyer og i USA, Canada, Australia og britiske kolonier. Til Norge kom import av bølgeblikk i gang på slutten av 1800-tallet. Bølgeformen øker bøyemotstanden vesentlig og gjør platene egnet til taktekking og veggkledning på lette skjelettkonstruksjoner. Platene har liten vekt, er vanntette, rustbestandige, forholdsvis lette å skjære til, og lett transportable. De ble snart meget populære på uthus og lagerskur, ikke minst for landbruket, industrien og for militære formål. Ved å la platebølgene overlappe kunne store flater beskyttes mot regn. Kjent, men mindre vanlig, var skur i hel bølgeblikk. Bølgeblikk ble også forsøkt brukt som kledning på flyskrog, men ble raskt avløst av bølget aluminium, som var lettere.

Bølgelengden har variert, men er vanligvis rundt 3" eller 7,5 cm. Bølgene må ha helt ensartet form i hele lengden for at platene skal kunne stables og skjøtes problemfritt. Skruer eller spiker for feste til bærekonstruksjonen plasseres alltid på en bølgetopp for å hindre vanninnsig, og hullene vanntettes som regel ytterligere med egne pakninger. Platetykkelsen er vanligvis 0,5 til 0,6 mm.

Bølgeblikk til militærbygg[rediger | rediger kilde]

The Nissen hut var en prefabrikkert brakke av bølgeblikk som ble bøyd (på tvers av bølgeretningen) til en halvsylinder og anbrakt på bakken med horisontal akse, så den fikk form som et tønnehvelv. Gavlveggene ble oppført av murverk. Konstruksjonen ble skapt for det britiske forsvar i 1916 av kanadieren Peter Norman Nissen. Utallige Nissen huts ble utplassert for militært bruk på slutten av første verdenskrig. I andre verdenskrig fikk de enda større anvendelse hos de allierte.

Den amerikanske marine utviklet under 2. verdenskrig Nissen huts videre under navnet The Quonset Hut, også den bestående av tak og vegger av bølgeblikk i en tunnelbue, med flate endevegger. Størrelser fra hytte til hangar med tilsvarende dører. «Hytta» var svært anvendelig og passet like godt i alle slag klima fra Antarktis til tropene. De menige klaget over varme eller kulde til man fikk isolasjonen på plass.

Dagens utgave er kledt med glassfiberarmert plast eller gummi ( populært kalt Rubb- hall ).

Den store innvendingen var at det var omtrent umulig å lage bygg i bølgeblikk som var pene å se på. Akustikken var så som så. En haglbyge på blikktak var hørbart. Akustikken er blitt utnyttet blant annet av Trinidad & Tobago Association of Steelbandsmen i en del innspillinger omkring 1960.

Kilder[rediger | rediger kilde]