Börje Vestlund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Börje Vestlund
Født2. feb. 1960Rediger på Wikidata
Ljusdal
Død22. sep. 2017[1]Rediger på Wikidata (57 år)
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
PartiSveriges socialdemokratiska arbetareparti
NasjonalitetSverige
Riksdagsmedlem i Sverige
2002–2006
2006–2010[2]
2010–
ValgkretsStockholms kommuns valkrets

Lars Börje Vestlund (født 2. februar 1960 i Ljusdal i Hälsingland, død 22. september 2017[3] i Hägerstens distrikt, Stockholm) var en svensk politiker for Socialdemokraterna. Han var riksdagsmedlem i Sverige fra 2002 til sin død. Han ble valgt inn i Riksdagen for Stockholms kommuns valkrets på plass 172.

Han var leder (ordförande) i det svenske epilepsiforbundet. Vestlund var åpent homofil og leder i riksdagens LHBT-gruppe. Han ble hentet med ambulanse i Riksdagsbygningen og døde tre dager senere.[3]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Vestlund ble født i Ljusdal i landskapet Hälsingland, men vokste opp i Sundsvall og i Norrköping. Etter å ha hoppet av allmennfaglig utdanning, begynte Vestlund tidlig innen restaurantbransjen. Til å begynne med arbeidet han på flere ulike restauranter i Norrköping, før han i 1979 flyttet til Linköping, hvor han begynte som servitør på Frimurerhotellet.

Mens han var ansatt på restaurant, ble Vestlund aktiv i fagbevegelsen, og hadde gjennom en tiårsperiode flere verv på lokalt plan. I 1989 ble han ansatt som ombudsmann ved Hotell- och restaurangfackets stockholmavdeling. Siden den gang ble han boende i Stockholm, og sist på Järvafältet i det nordlige Stockholm.

Politisk arbeid[rediger | rediger kilde]

I perioden 1994 til 2002 var Vestlund først reserve, og senere fast medlem av bystyret i Stockholm. I denne perioden hadde han verv i flere styrer og nemnder, blant disse leder for Kista bydelsstyre og senere nestleder i nestleder i gate- og eiendomsetaten.

Vestlund stilte til riksdagsvalget i 2002 for Socialdemokraterna i Stockholms kommunes valgkrets, og han satt i perioden 2002 til 2006 som vara i trafikkomiteen, skattekomiteen, sosialsikringskomiteen og EU-nemnda. Ved riksdagsvalget i 2006 mistet Vestlund riksdagsplassen, men da Carin Jämtin gikk inn som opposisjonsborgerråd (oppositionborgarråd) i Stockholm, gikk han inn og erstattet henne i riksdagen. Vestlund ble da først vara og senere fast medlem i næringskomiteen, samt vara i sivilkomiteen.

Vestlunds viktigste prioriteringer innen politikk var næringslivsspørsmål og arbeiderretigheter. Han tilhørte de som innenfor den sosialdemokratiske riksdagsgruppen jobbet for å få til en bedre posisjon for den svenske avtalemodellen i forbindelse med Lisboa-traktaten. Vestlund var kandidat til Europaparlamentet i 2009, men ble ikke valgt.

Engasjement utenfor politikken[rediger | rediger kilde]

Vestlund var fra 2006 leder for riksdagens HBT-gruppe, og kasserer i HBT-socialdemokrater siden 2008. Ved siden av sitt politiske engasjement, var Vestlund siden 1980-tallet aktiv i RFSL, først lokalt i Linköping, og senere gjennom flere år som forbundskasserer og forbundsrevisor. Vesdtlund var fra 2004 leder for Svenska Epilepsiförbundet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.expressen.se, besøkt 23. september 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Var erstatter hele perioden.
  3. ^ a b «Socialdemokraten Börje Vestlund är död – blev 57 år gammal». Expressen (svensk). 22. september 2017. Besøkt 25. september 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]