Båndets orden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ordenens innstifter, Alfonso XI av Castilla og Leon, i en illustrasjon fra omkring 1410

Båndets orden (spansk: Orden de la Banda) var en ridderorden innstiftet i 1330 av kong Alfonso XI av Castilla og Leon. Den samlet ledende menn i lojalitet til kongen og til fremme av ridderlige idealer og atferd blant medlemmene. Båndets orden representerte en ny type orden, som var sekulær og knyttet til kongemakten, og ble en modell for senere fyrstelige ridderordener. I motsetning til tidligere ridderordener, som var religiøst motivert og organisert, besto Båndets orden av lekfolk. Innstiftelsen av Båndets orden representerer første gang betegnelsen orden er benyttet om et sekulært, fyrstelig brorskap.

Den tjueårige kong Alfonso innstiftet ordenen i Vitoria i Álava, samtidig som han la dette området under seg etter oppfordring fra landets ledende menn, og kort tid før han lot seg krone og slå til ridder. Kongens strev med å kontrollere de religiøse, militære ridderordenene, særlig Santiago-ordenen, kan ha medvirket til beslutningen om å grunnlegge en ny type orden, direkte under kongemaktens kontroll. De religiøse, militære ridderordenene kjempet for reconquista mot maurerne, men engasjert seg også i de iberiske rikenes indre saker og var ikke alltid sikre støttespillere for kongemakten.

Båndets orden representerte også noe nytt ved at medlemskap ikke var begrenset til de fornemste adelige. Medlemmene i ordenen var i stor grad rekruttert blant de midlere deler av adelshierarkiet. Ridderne forble lekmenn etter opptak i ordenen. Ordenen engasjerte seg i turneringer, fremhevet ridderlige idealer og krigskunst.

Båndets orden regnes som den første rent fyrstelige ridderorden og ble en modell for andre ridderordener. Den fikk følge av en rekke fyrstelige ridderordener, som Hosebåndsordenen i England (1348), Stjerneordenen i Frankrike (1351), Knuteordenen innstiftet i 1352 av Ludvig av Anjou, titulær konge av Napoli, Sverdets orden innstiftet av kongen av Kypros i 1359 og Kjedeordenen, senere kjent som Annunziataordenen, innstiftet av greve Amadeus VI av Savoia i 1364. Innstiftelsen av disse ridderordenene inspirerte senere fyrster andre steder i Europa til å gjøre det samme.

Ridderne av Båndets orden bar drakter med et påsydd bånd skrått over brystet fra skulderen ned til hoften. Ordenen har sitt navn etter dette. Fargene på våpenkjole og bånd skiftet over tid.

Ordenstegnet er også kjent i bannerform, noen ganger slik at båndet kommer ut av kjeften på to dragehoder. Dette ble benyttet som felttegn av kong Alfonso XI og av senere monarker fram til kong Karl I. Motivet forekommer også i spansk territorialheraldikk. I moderne tid ble motivet gjenopptatt av Francisco Franco, som benyttet det i sitt flagg som statssjef.

Etter en nedgangsperiode forsvant Båndets orden og den regnes som opphørt med kong Henrik IVs død i 1474.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • D'Arcy Jonathan Dacre Boulton: The knights of the crown. The monarchical orders of knighthood in later medieval Europe, 1325–1520, 2. utgave, Boydell Press, 2000, s. 46–95
  • Jesús D. Rodríguez-Velasco: Order and Chivalry. Knighthood and Citizenship in Late Medieval Castile, Philadelphia: University of Pennsylvania Press, 2010