Awash

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
UNESCOs verdensarv
Awash elvens nedre elvedal
Awash elvens nedre elvedal
LandEtiopia Etiopia
StedAfar regionen
UNESCOInnskrevet ved UNESCOs 4. sesjon i 1980. Referansenr. 10.
KriteriumII, III OG IV
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
Eksterne lenker

Awash eller Hawash er en av de største elvene i Etiopia. Den nedre delen av elvedalen ble i 1980 innskrevet på UNESCOs verdensarvliste.

Hele elveløpet er innenfor Etiopias grenser. Elven har sitt utspring sør for fjellet Warqe, vest for hovedstaden Addis Abeba. Den renner så sørover og runder fjellet Zuqulla, før den fortsetter først øst og så nordøstover. Den har sitt utløp i to mindre innsjøer ved grensen til Djibouti. Elven er 1200 km lang.

Kart over elveløpet.

I 1960 ble den store Kokademningen (Awash I) om lag 75 km fra Addis Abeba ferdigstillet, med et vannkraftverk som har vært en viktig kilde til kraftforsyningen i området. Innsjøen som ble dannet ved oppdemmingen er på om lag 180 km². Innsjø og demning er imidlertid truet av sterk sedimentering.

Siden 1971 er det tre demninger i elven – Awash I – III.

Den nedre elvedalen inneholder en av viktigste gruppene av paleontologiske funnsteder på det afrikanske kontinent. De eldste funnene er fire millioner år gamle. Funn som er gjort her har bidratt til å belyse kunnskapen om menneskets tidligste utvikling. Det mest spektakulære funnet ble gjort i 1974, da man fant 52 skjelett-fragmenter som gjorde det mulig å rekonstruere det kjente Australopithecus-førmennesket Lucy (Australopithecus afarensis).