Hopp til innhold

Kirkene i Lalibela

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kirkene i Lalibela
   UNESCOs verdensarv   
Bet Giyorgis
LandEtiopias flagg Etiopia
StedAmhara
Innskrevet1978
Kriterium I, II, III
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 18
Kirkene i Lalibela ligger i Etiopia
Kirkene i Lalibela
Kirkene i Lalibela (Etiopia)
Bet Giyorgis sett ovenfra.
Kart over Lalibela.

Kirkene i Lalibela, også kjent som Klippekirkene i Lalibela, er en samling på elleve kirkebygninger i Etiopia. De ble hugget ut av fjellet på 1200-tallet og ligger i Lalibela i Amhara-provinsen 640 km nord for hovedstaden Addis Abeba. Anlegget er et populært pilegrimsmål, og ble verdensarvsted allerede i 1978.

Området Lalibela, som tidligere ble kalt Roha, er oppkalt etter kong Gebre Mesqel Lalibela (1181 – 1221) av Zagwe-dynastiet. Kongens navn betyr «biene anerkjenner hans suverenitet» og bygger på en legende som forteller at han som spedbarn hadde en bisverm rundt vuggen uten å bli skadet. Kongen konverterte til kristendommen og skal ha oppholdt seg en tid i Jerusalem. Anlegget skal være bygget etter at kongen hadde fått en åpenbaring om dette. Tidligere ble det antatt at tempelherrene kan ha bistått i byggearbeidene, men nå sees det som mer sannsynlig at arbeidet i sin helhet ble utført av etiopiere.

Kirkene er hugget direkte ut av klippene, og betegnes derfor som monolittbygninger. Grunnen er en rødlig, vulkansk masse med en mørkt grå basalt i bunnen. I tillegg til de 11 kirkebyggene finnes det flere huler, krypter og en sammenbindende labyrint av tunneler og ganger. Gjennom området renner den kunstige elva Yordannos.

Ordet Bet, som går igjen i navnene, betyr hus.

Nordre del[rediger | rediger kilde]

 • Bet Medhane Alem, Verdens frelsers hus, er bygget for å ligne et antikt gresk tempel med firkantede søyler både utvendig og innvendig. Inne finnes det symbolske graver for Abraham, Isak og Jakob. Bygget regnes som verdens største monolittkirke, med 11,5 m høyde.
 • Bet Meskel, Korsets hus, er et 11 m bredt galleri som deles av én søylerad. Under kirken finnes det noen grotter.
 • Bet Mikael, Mikaels hus, også kjent som Bet Debre Sina, inneholder Jesus-kapellet og Selassi-kapellet. Utenfor ligger Adams symbolske grav.
 • Bet Golgotha, Golgatas hus, inneholder mange kunstgjenstander. Ifølge legender skal kong Lalibelas grav ligge her.
 • Bet Maryam, Jomfru Marias hus, er trolig den eldste av bygningene, den er omgitt av en stor gårdsplass. Innvendig finnes spor av fresker.
 • Bet Ghel, Martyrenes hus, også kjent som Bet Danaghel, er en liten bygning med bare 3,5 meters høyde. Ifølge legendene er denne kirken til minne om nonner som ble drept på keiser Julians befaling.

Vestre del[rediger | rediger kilde]

 • Bet Giyorgis, Sankt Georgs hus, regnes som den mest detaljrike bygningen. Den er trolig den mest berømte og mest avbildede av kirkene i Lalibela. Ifølge legender ble Sankt Georg, som er Etiopias skytshelgen, rasende over at det ikke fantes noen kirke til hans ære i Lalibela, hvoretter denne kirken ble bygget.

Østre del[rediger | rediger kilde]

 • Bet Amanuel, Emmanuels hus, har en detaljrik fasade og en innvendig spiraltrapp opp til andre etasje. Kirken har trolig fungert som hoffkapell. Utenfor kirken, inntil den uthuggede gangen mot Bet Merkorios, ligger Bet Lehem, en krypt.
 • Bet Merkorios, har muligens fungert som fengsel eller domstol ettersom det er funnet rester av lenker. Kirken har en tunnelforbindelse til Bet Amanuel.
 • Bet Abba Libanos, Abba Libanos hus er tilegnet en etiopiske helgen. Huset har klippevegger på tre sider.
 • Bet Gabriel Rufael, erkeenglenes hus er bygget med flere haller og to gårdsplasser. Trolig har kirken tidligere tjent som bolig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata