Avrusning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Avrusning er en prosess som fjerner giftstoffer fra kroppen, gjerne løselige giftstoffer som legemidler, medisiner, rusmidler, og industrielle avgasninger.

Oftest når man refererer til avrusning som oppfølgingen som utføres av spesialhelse-tjenesten, hvilket ofte krever en henvisning av lege. De fleste som søker seg inn til avrusning er mennesker som har Rus og alkoholproblemer[1].

Alkoholavrusning[rediger | rediger kilde]

Alkoholavrusning (avgiftning) er den prosessen som skal avvende individets kontinuerlige alkoholnivå i kroppen. Å konsumere store mengder alkohol over lengre tid kan få fatale konsekvenser helsemessig. Det kan blant annet føre til hjerte- og karsykdommer, malabsorpsjon, kronisk pankreatitt, leversvikt og kreft.[trenger referanse] Alkohol avrusning er ikke en permanent behandling for alkoholisme[2]. Etter avrusning er det andre nødvendige behandlinger som må gjennomføres for å håndtere de underliggende avhengighetene som er blitt forårsaket alkoholmisbruket[3].

Narkotikaavrusning[rediger | rediger kilde]

Narkotikaavrusning blir brukt for å redusere eller lindre abstinenssymptomer i kombinasjon med å hjelpe individet til å tilpasse seg og leve uten narkotikabruk.[trenger referanse] Denne behandlingen går ikke ut på å stanse avhengigheten, men er det første steget i en langtidsbehandling[4]. Avrusningen kan oppnås ved å være rusfri eller ved hjelp av andre medikamenter. Den vanligste måten å utføre et slikt program/behandling på er i fellesskap med andre i samme situasjon over en lengre periode (gjerne i flere måneder). Som oftest er institusjoner lokalisert i et boligområde i stede for på et medisinsk senter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «8.3 Avrusning før LAR - Nasjonal retningslinje for legemiddelassistert rehabilitering ved opioidavhengighet». www.helsebiblioteket.no. Besøkt 16. oktober 2015. 
  2. ^ «alkoholisme – Store norske leksikon». Store norske leksikon. Besøkt 23. oktober 2015. 
  3. ^ «Psykiskelidelser.no - Artikkel om alkohol og depresjon.». www.psykiskelidelser.no. Arkivert fra originalen 14. januar 2016. Besøkt 23. oktober 2015. 
  4. ^ «Narkotikarus». Lommelegen.no. Besøkt 23. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]