Avedøreverket

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 55°36′09,94″N 12°28′45,30″Ø

Avedøreverket sett fra vannet

Avedøreverket er et kombinert kullkraftverk og oljekraftverkAvedøre holme sør for København på det østre Sjælland i Danmark. Det har en installert produksjonskapasitet på 820 MW fordelt på to blokker / turbiner. Operatør er DONG Energy. Dette er et såkalt ultra-superkritisk kraftverk, med forbrenning under ekstremt høyt trykk og varme, som gir høyere effektivitet og lavere utslipp per forbrent mengde kull.

Verket er tegnet av arkitektene Claus Bjarrum og Jørgen Hauxner. [1] Anlegget ble utbygd i 19902002. Brenselstypen er kull og subsidiært olje. Det kan også fyres på biomasse i form av halm, samt på naturgass. Det er landets tredje største kraftverk målt etter installert produksjonseffekt. Et sideprodukt av renseteknologien er gips, siden kalkstein tilføres kullet under ultrakritisk forbrenning for å redusere CO2-utslippene.

De totale CO2-utslippene i 2008 gikk merkbart ned og var ca. 1 890 000 tonn, mens det samme årets kvote var 1,764 mill. tonn. [2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Avedøreverket sett fra land

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


energistubbDenne energirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.