Avdøde advarer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Avdøde advarer
orig. Don't Look Now
Generell informasjon
SjangerThriller / Mysterie / Grøsser
Utgivelsesår1973
Prod.landStorbritannia / Italia
Lengde1 t. 50 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiNicolas Roeg
ProdusentPeter Katz
ManusforfatterAllan Scott
Chris Bryant
MusikkPino Donaggio
SjeffotografAnthony B. Richmond
KlippGraeme Clifford
Foran kamera
Hovedrolle(r)Julie Christie
Donald Sutherland
Annen informasjon
BudsjettUSD 1,5 millioner (estimat)
Premiere11. oktober 1973 (London)
13. desember 1973 (Italia)
Januar 1974 (USA)
3. mai 1974 (Norge)
Eksterne lenker

Avdøde advarer (originaltittel: Don't Look Now) er en britisk-italiensk grøsser og mysterie-thriller fra 1973 regissert av Nicolas Roeg. Filmen handler om et ektepar som nylig har mistet datteren i en drukningsulykke. Etter ulykken flytter de til Venezia hvor mannen skal restaurere en gammel kirke. Der opplever de en rekke merkelige ting som får dem til å lure på om datteren er i live. Hovedrollene spilles Donald Sutherland og Julie Christie. Filmen er basert på en novelle fra 1971 skrevet av Daphne du Maurier.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen følger det engelske ekteparet Laura og John Baxter som for tiden er bosatt i Venezia. Paret har nylig opplevd å miste barnet sitt i en drukningsulykke og preges fortsatt av det. I Venezia møter de to eldre søstre, hvorav den ene hevder å være synsk og i stand til å komme i kontakt med deres avdøde barn. Laura vil gjerne tro på henne, mens John er imot tanken og konsentrerer seg om sitt arbeid med å restaurere en gammel kirke. Imidlertid får John selv uforklarlige syn, hvor han synes å se sin datter i sin røde regnfrakk på gatene. Hver gang han får se et glimt av den lille piken med den røde frakken forsøker han fånyttes å forfølge henne. Etterhvert begynner han å tvile på sin egen sinnstilstand og hans kone ser ut til å være under total innflytelse av de to søstrene som påstår å ha synske evner.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Avdøde advarer har fått gode kritikker av filmanmelderne. Den har fått 96 % på Rotten Tomatoes.[1] Anmelderen Roger Ebert i Chicago Sun-Times gav den toppkarakter.[2] Variety var også begeistret og skrev blant annet: «It's the fillips, visually introduced by director Nicolas Roeg in glimpses and flashes, that make this much more than merely a well-made psycho-horror thriller».[3]

Priser[rediger | rediger kilde]

Filmen ble tildelt en BAFTA-pris i kategorien beste foto og ble nominert i ytterligere seks kategorier. Den ble samme år nominert til en Golden Scroll ved Saturn Award i kategorien beste grøsser, og en Edgar-nominasjon ved The Edgar Allan Poe Awards i kategorien beste film.[4]

I Norge[rediger | rediger kilde]

Filmen gikk på kino under tittelen Avdøde advarer. Den ble første gang vist på NRK i 1983.[5]

Annet[rediger | rediger kilde]

Filmen huskes blant annet for den utilslørte sex-scenen mellom Sutherland og Christie. Scenen betraktes som såpass troverdig at mange mener de to hadde sex på virkelig i filmen. Scenen måtte kortes noe ned i USA for å unngå at filmen fikk en X-rating.

I rollene[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Don't Look Now». www.rottentomatoes.com. 9. desember 1973. Besøkt 12. april 2019. 
  2. ^ Ebert, Roger (13. oktober 2002). «Don't Look Now». Chicago Sun-Times. Arkivert fra originalen 3. mai 2008. Besøkt 25. juni 2008. «Nicolas Roeg's 1973 film remains one of the great horror masterpieces...» 
  3. ^ «Don't Look Now». Variety. 1973. Besøkt 25. juni 2008. «...that make this much more than merely a well-made psycho-horror thriller» 
  4. ^ «Awards for Don't Look Now». IMDb. Besøkt 25. juni 2008. 
  5. ^ VG - Kun for de nervesterke (31.10.1983, s.46)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]