Australian Greens

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Australian Greens
AustralianGreensLogo official.svg
AustralianGreensLogo official.svg
Norsk navnAustralias De Grønne
LandAustralia Australia
Leder(e)Richard Di Natale
Grunnlagt22. august 1992
Ideologigrønn ideologi
Nettstedhttp://www.greens.org.au/
Representanter:
Underhuset
1 / 150
(2016)
Senatet
9 / 76
(2016)

Australian Greens, ofte kalt bare The Greens, er et australsk grønt parti.

Partiet ble grunnlagt i 1992 og er idag en konføderasjon av åtte partier på delstats- og territorienivå. Det eldste partiet blant disse er Tasmanian Greens (tidligere United Tasmania Group), som ble dannet i 1972.

The Greens har hittil hatt tre føderale partiledere:

Blant kjente partimedlemmer finnes filosofen Peter Singer.

Partiet er medlem av Global Greens, og deler fire kjerneverdier med de andre grønne partiene: økologisk bærekraft, sosial rettferdighet, grasrotdemokrati, samt fred og ikkevold. Eksempler på konkrete enkeltsaker som de markert seg på er forbud mot sirkusforestillinger med ville dyr, etablering av høyhastighetstog, nedlegging av WTO, IMF og Verdensbanken så sant de ikke blir demokratisert, samt anerkjennelse av likekjønnet ekteskap.

Partiet fikk representasjon i Australias underhus første gang i 1998, og i senatet første gang i 2010. Ved valget til underhus og senat i juli 2016 fikk partiet 10,23% av stemmene i underhusvalget, og har nå 1 av de 150 plassene, samt 8,65% av stemmene i senatsvalget, med 9 av de 76 plassene som resultat. Ulikheten i resultatet henger sammen med ulik valgordning for de to kammerne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]