Aum Shinrikyō

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Aum Shinrikyō オウム真理教 (Aum, sannhetens lære), fra år 2000 kalt Aleph, er en japansk religiøs gruppe som blant annet betjener seg av utvalgte buddhistiske elementer i sitt læreapparat, og ellers har dommedagspreg. Den ble verdenskjent etter saringassattentatet i Tokyos undergrunnsbane den 20. mars 1995. Tolv personer ble drept og rundt 1.300 skadet. Grunnleggeren og lederen av sekten er Shoko Asahara. Idag er flere ledende medlemmer, inklusive lederen, dømt til døden. Av EU er gruppen klassifisert som en terroristorganisasjon.[1] I 2000 byttet organisasjonen navn tll Aleph og har dempet sin profil.

Den japanske regjering gav klartegn til den første eksekvering av dødsstraff ti år etter angrepet i undergrunnsbanen. Det gjaldt da Aum Shinrikyo-medlemmet Kazuaki Okazaki. Okazaki, som var blitt dømt for minst fire mord i undergrunnsbanen, er blitt buddhist og har også bedt om unnskyldning for angrepet.

I de utredningene som fulgte gassangrepet i Tokyos undergrunn viste det seg at Aum Shinrikyo disponerte over så meget råvarer at de kunne ha produsert nok sarin til å drepe fire millioner mennesker.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]