Shoko Asahara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Shoko Asahara (født 2. mars 1955) er med-grunnlegger av den kontroversielle japanske religiøse gruppen Aum Shinrikyo.

Asahara ble dømt for å stå bak gass-angrepet på undergrunnsbanen i Tokyo som ble gjort med sarin og for flere andre forbrytelser, som han ble dømt til døden for. Han anket dommen, men dette mislykket, og han sitter per dags dato i fengsel og venter på dødsstraff.

Shoko Asahara ble født inn i en stor, fattig familie i Kumamoto prefektur. Han ble blind på sitt venstre øye i ung alder, og er svaksynt på sitt høyre øye. Som barn gikk Asahara på en skole for blinde barn, der han ble uteksaminert i 1977. Deretter begynte han å studere akupunktur og tradisjonell medisin. Han giftet seg i 1978. I 1981 ble Asahara dømt for å drive apotek uten lisens og han ble bøtelagt. Han viet sin fritid til studiet av ulike religiøse konsepter, som for eksempel kinesisk astrologi og taoisme. Senere praktiserte han yoga og buddhisme.

Den 20. mars 1995 ble undergrunnsbanen i Tokyo angrepet med nervegass av medlemmer fra hans religiøse gruppe. 13 mennesker døde og tusenvis fikk ettervirkninger av terrorangrepet. Etter å ha funnet tilstrekkelige bevis, anklaget myndighetene Aum Shinrikyo for medvirkning i angrepet, samt i en rekke andre hendelser. Ashara ble dømt til døden den 27. februar 2004. Hans advokater anket kjennelsen fordi de mente Asahara var mentalt uskikket, og psykiatriske undersøkelser ble foretatt, men denne anken ble avvist.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]