Atferdsøkonomi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Atferdsøkonomi (engelsk behavioral economics) er en vitenskap som studerer hvordan individer foretar økonomiske beslutninger i praksis. Fagfeltet er en krysning av psykologi og mikroøkonomi, og er nært beslektet med fageltet økonomisk psykologi. Atferdsøkonomien tester gyldigheten av økonomiske teorier ved hjelp av psykologiske eksperiment. Atferdsøkonomer er særlig opptatt av å teste om personers valg og oppfatninger virkelig er rasjonelle, ettersom tradisjonell økonomisk teori er bygd på forutsetningen om rasjonelle aktører.

En tidlig pioner i fagfeltet var Herbert Simons forskning på beslutningsteori og begrenset rasjonalitet. Faget fikk større oppmerksomhet da psykologen Daniel Kahneman fikk Nobels minnepris i økonomi i 2002 for forskning han hadde gjort på 90-tallet sammen med Amos Tversky.

Ettersom faget har praktisk anvendelse i markedsføring, salg og investeringer, har populærvitenskaplige og selvhjelpsbøker om faget oppnådd relativt høye salgstall til fagbøker å være. Blant de mestselgende forfattere innen atferdsøkonomi er den israelske psykologen Dan Ariely. I 2008 utgav Richard H. Thaler og Cass R. Sunstein den bestselgende boka nudge, som forsøkte å omsette innsikter fra atferdsøkonomien til praktiske tips for å påvirke folk til å foreta mer rasjonelle beslutninger.[1] Denne formen for anvendt atferdsøkonomi ble omtalt som «mykpaternalisme» fordi den gav oppskrift for hvordan myndigheter effektivt kan påvirke innbyggernes valg uten bruk av tvangsmidler som lovregulering eller skatter.[2] I Storbritannia ble det etablert en egen atferdsøkonomisk senter direkte underlagt statsministerens kontor.[3]

En annen årsakt til at faget har hatt et oppsving er at siste finanskrise til en viss grad har diskreditert teorier som bygger på markedseffisiens og rasjonelle aktører, slik at mange økonomer har forsøkt å forbedre modellene sine ved hjelp av psykologiske teorier.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Richard H. Thaler og Cass R. Sunstein Nudge: Improving Decisions about Health, Wealth, and Happiness
  2. ^ Cass R. Sunstein Nudging: A Very Short Guide
  3. ^ Utfyllende beskrivelse på den engelske Wikipedia-artikkelen om denne enheten Behavioural Insights Team

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]