Hopp til innhold

Astruptunet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Astruptunet
Astruptunet ved Jølstravatnet
Kart
Astruptunet
61°30′42″N 6°18′12″Ø
Nettstedhttps://www.misf.no/nn/astruptunet

Astruptunet
Nikolai Astrup: «St. Hansbål ved Jølstervatnet»

Astruptunet er et museum og et tidligere gårdsbruk ved navn Sandalstrand på sørsiden av Jølstravatnet ved Sandal i Jølster i Sogn og Fjordane. Det er kjent som kunstnerhjem etter maleren Nikolai Astrup (1880–1928) som bygde ut gårdstunet og bodde der i årene 19141928.[1][2]

Historie, bygninger og bruk[rediger | rediger kilde]

Det opprinnelige huset, Gamlestua, har en historie tilbake til 1700-tallet, og ble kjøpt av Nikolai og Engel Astrup i 1912. Paret hadde giftet seg i 1907, og mislyktes med sitt første boligprosjekt før de i 1912 kjøpte Sandalstrand. De flyttet hit i 1914, og dette ble parets hjem som de bygde opp, utviklet og gjorde til sitt eget sted. Nikolai Astrup var født i Bremanger, men hadde vokst opp i prestegården i Jølster. I parets år sammen her bygde de ut tunet med større og flere hus – noen av dem var gamle bygninger som ble kjøpt og gjenoppsatt her.

Huset og tunet er avbildet i flere av Astrups malerier. Ofte er det avbildet sammen med hagen, hvor Astrup blant annet dyrket epler og rabarbra.

Huset eies i dag av Jølster kommune, som kjøpte eiendommen i 1964, mens Engel Astrup fremdeles bodde på gården. Hun døde året etter. Ny galleribygning ble innviet jonsokhelga 1986.[3] Museet ble i 2004 konsolidert med Sogn og Fjordane Kunstmuseum og i 2009 ble det videre en del av Musea i Sogn og Fjordane.

Gårdsbruket er holdt vedlike slik det var da Astrup levde. Huset er tilgjengelig som museum med vekt på Astrups liv og kunst og gammel byggeskikk. Et servicebygg er planlagt, men er vanskelig å plassere i det særmerkte kulturlandskapet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norske kunstnerhjem; temanummer av Fortidsvern; nr 3, 2005
  2. ^ Finn Jor og Jiri Havran. Norske kunstnerhjem. Boksenteret, 1997 (bokhylla.no – fulltekst)
  3. ^ Wibeke Knagenhjelm, Astruptunet avduket i Aftenposten den 23. juni 1986.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]