Assa Abloy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Assa Abloy
Org.formAktiebolag
Svensk orgnr.556059-3575
BransjeIndustriteknikk
Etablert1994
DatterselskapAssa Abloy (United Kingdom)[1]
TrioVing
Eierandel iFichet Security Solutions France
Vachette
HovedkontorStockholm (gate: Klarabergsviadukten)
LandSverige
Produkt(er)lås
Antall ansatte 47 426
Nettstedwww.assaabloy.com

Assa Abloy AB er et svensk konsern innen lås-, sikkerhets- og dørløsninger. Det ble grunnlagt i november 1994 gjennom sammenslåing av det svenske sikkerhetskonsernet Securitas’ låsvirksomhet Assa og finske Metras låsdel Abloy. Securitas delte ut sin andel i Assa til sine egne aksjonærer. Samtidig ble Abloy kjøpt inn gjennom en rettet nyemisjon der Metras aksjonærer fikk betalt med aksjer i det nye sammenslåtte selskapet. Den 8. november 1994 ble Assa Abloy notert på Stockholmsbørsens O-liste.[trenger referanse]

Siden Assa Abloy ble grunnlagt har konsernet vokst fra 3 til 68 milliarder SEK (2015) i omsetning gjennom både organisk og ervervet vekst. Veksten har skjedd i kombinasjon med kontinuerlig lønnsomhet.[trenger referanse]

Konsernet har rundt 46 000 medarbeidere og en markedsandel på drøyt 10 prosent. Konsernet er representert i alle store regioner. Totalt finnes konsernet i mer enn 70 land. Hovedkontoret ligger i Klarabergsviadukten 90 i Stockholm i Sverige.[trenger referanse]

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Assa Abloy har fem divisjoner – EMEA, Americas, Asia-Pacific, Global Technologies og Assa Abloy Entrance Systems.[trenger referanse]

EMEA-divisjonen driver virksomhet i Europa, Midtøsten og Afrika. Divisjonsledelsen er plassert i London, Storbritannia. Americas-divisjonen driver virksomhet i Nord- og Sør-Amerika. Divisjonsledelsen er plassert i New Haven i Connecticut, USA. Asia-Pacific-divisjonen driver virksomhet i Asia og Oseania. Divisjonsledelsen er plassert i Hongkong, Kina. Global Technologies-divisjonen driver virksomhet globalt. Forretningsenheten HID Global produserer og selger produkter for elektronisk adgangskontroll, sikker utstedelse av kort og identifikasjonsteknologi. Forretningsenheten Assa Abloy Hospitality produserer, selger og utfører service på elektroniske låsprodukter og programvare for hoteller og cruiseskip. Divisjonen Assa Abloy Entrance Systems produserer, selger og utfører service på automatiske dørsystemer. Divisjonsledelsen er plassert i Landskrona, Sverige.[trenger referanse]

Administrerende direktører[rediger | rediger kilde]

ASSA ABLOY har hatt følgende administrerende direktører og konsernsjefer: 1994–2003: Carl-Henric Svanberg, 2003–2005: Bo Dankis, 2005– : Johan Molin.[trenger referanse]

Produkter og marked[rediger | rediger kilde]

Produkter[rediger | rediger kilde]

 • Mekaniske låsprodukter. Identifiserer tilgang med nøkkel og sylinder samt en blokkeringsmekanisme. Eksempler: dørlåser, reilelåser, kamlåser, innstikkslåser, hengelåser, dørhåndtak og rømningsbeslag.
 • Elektromekaniske og elektroniske låser. Eksempler: elektriske innstikkslåser for høysikkerhetsapplikasjoner i dører med grunn dørprofil og dører med modulutførelse, elektriske sluttstykker, elektromagnetiske låser, elektroniske hotellåser, rømningsbeslag.
 • Hengelåser. For høysikkerhetslåser i industri og produksjon, i gruvedrift, på flyplasser. Enkle hengelåser for privat bruk. Hengelåser finnes også som kombinasjonslåser. Identifisering skjer da med sifferkombinasjon.
 • Adgangskontrollsystem. For fysisk kontroll eller logisk kontroll av identitet. Kan være elektronisk, trådløst med Wi-Fi, eller Internett-basert. Vanlig i bygninger med høy gjennomstrømning av mennesker.
 • Mobile nøkler: NFC-kompatible smarttelefoner for identifisering og adgangskontroll. Virtuelle nøkler opprettes og sendes av teknologisystemet Seos for åpning av digitale låser med NFC-teknologi eller bluetooth.
 • Dørautomatikk. Karuselldører, slagdører, skyvedører, luftgardiner, gitre og sjalusier, garasjeporter og automatiske industriporter som hangarporter, takskyveporter, hurtigrulleporter og foldeporter samt dokkingsystemer og for handel og logistikk.
 • Dørlukkere. Lukker døren automatisk etter at den har vært åpnet. Det finnes overflatemonterte dørlukkere, skjulte dørlukkere, dørholdere, gulvlukkere, dørlukkere for spesialdører og elektromekanisk dørautomatikk.
 • Rømningsbeslag og panikkbeslag. Begrenser adgangen utenfra for uvedkommende. Tillater fri utgang i akutte situasjoner som brann. Panikkbeslaget kan være en trykkstang eller en lås som åpnes med et håndgrep.
 • Hotellåser. Elektroniske låser, RFID-låser, NFC-låser, hotellromsafer. Energistyringssystem for kobling til hotellets låssystem. Identifisering skjer med smartkort, magnetkort, mobiltelefon med NFC eller bluetooth.
 • Sikkerhetsdører. Brannklassifiserte, stormsikre, sprengningssikre, elektroniske sikkerhetsdører og karmer.

Kilde for produkter:[2]

Varemerker[rediger | rediger kilde]

Assa Abloy har over 100 varemerker og arbeider globalt. Hvert marked har egne lokale produktvaremerker som kombineres med Assa Abloy. Eksempler i Norden er TrioVing, VingCard og Elsafe i Norge, ASSA og Aptus i Sverige og Ruko i Danmark. Globale produktvaremerker uten Assa Abloy i logoen er HID Global, ABLOY, Yale og Mul-T-Lock. I Norge finnes også CERTEGO som er en sikkerhetsleverandør.[trenger referanse]

Konkurrenter[rediger | rediger kilde]

Assa Abloy har fem hovedkonkurrenter: Ingersoll-Rand (USA), Stanley Black & Decker (USA), Dorma (Tyskland), Kaba (Sveits) og Hörmann (Tyskland). Samtlige sterke på sine respektive lokale markeder og med internasjonal tilstedeværelse. I Asia finnes det mange mindre konkurrenter. Men ingen av disse har en dominerende posisjon. Kilde for konkurrenter [3]

De største oppkjøpene[rediger | rediger kilde]

I mars 2000 kjøpte Assa Abloy britiske Yale for SEK 11,4 milliarder. En del av kjøpesummen ble betalt med utstedelse av egne aksjer. I desember 2010 kjøpte Assa Abloy aksjemajoriteten i industrikonsernet Cardo med produksjon av blant annet industri- og garasjeporter og pumper av L E Lundbergföretagen. Assa Abloy la også inn et bud på de resterende aksjene. Oppkjøpet av Cardo ble sluttført i 2011 og Cardo inngikk dermed i konsernet som Crawford. I Norge kjøpte Assa Abloy den norske låsprodusenten Trioving 2004.

Historie[rediger | rediger kilde]

 • 1994 – ASSA ABLOY blir grunnlagt gjennom en sammenslåing av svenske ASSA og finske Abloy. Det nye selskapet blir notert på Stockholmsbørsen den 8. november 1994.
 • 1996 – Oppkjøpet av Essex gir ASSA ABLOY adgang til det elektroniske sikkerhetsmarkedet i USA. Låsgruppen (senere Certego) kjøpes, og blir en av AssaAbloys første låsesmedbedrifter.
 • 1997 – Det franske låskonsernet Vachette erverves, med enhetene Vachette, JPM, Laperche og Bezault i Frankrike og Litto i Belgia.
 • 1998 – Ekspansjon i Nord-Amerika gjennom oppkjøp av Medeco. Selskapet åpner kontor i Kina og erverver Precise Security Supplies i Hongkong.
 • 1999 – Oppkjøp av Mul-T-Lock i Israel som produserer høysikkerhetslåser. Med oppkjøpet av det tyske selskapet effeff får ASSA ABLOY en god posisjon på markedet for elektromekaniske låser. Andre oppkjøp er Lockwood i Australia og Fichet i Frankrike, som begge produserer høysikkerhetslåser. Oppkjøp av Sveriges nest største låsgrossist AKI Aktiebolaget KÅFS Industrier.
 • 2000 – Oppkjøp av det globale låskonsernet Yale Intruder Security. Oppkjøpet av HID utvider produktporteføljen med løsninger for sikker, elektronisk identifikasjon og adgangskontroll.
 • 2001 – ASSA ABLOY deltar i seilregattaen Volvo Ocean Race. Blant oppkjøpene er Interlock i New Zealand og TESA i Spania.
 • 2002 – Erverver det svenske selskapet Besam som leverer dørautomatikk for fotgjengere. ASSA ABLOYs båt tar en andreplass i Volvo Ocean Race.
 • 2003 – Carl-Henric Svanberg forlater sin stilling som adm.dir. og konsernsjef for ASSA ABLOY for en stilling som adm.dir. og konsernsjef for telekomselskapet Ericsson. Han etterfølges av Bo Dankis.
 • 2004 – Lanserer teknologien Hi-O, utviklet av ASSA ABLOY for nettverksstyrte adgangskontrollsystemer og elektroniske dører. Erverver Security Merchants Group i Australia og New Zealand.
 • 2005 – Bo Dankis forlater sin stilling som adm.dir. og konsernsjef for ASSA ABLOY og erstattes av Johan Molin, tidligere styreleder i industrikonsernet Nilfisk-Advance Nilfisk. Oppkjøp av mesteparten av Wangli, en ledende produsent av høysikkerhetsdører og -låser i Kina.
 • 2006 – Oppkjøp av Fargo Electronics som utvikler systemer for sikker utstedelse av kontokort, betalingskort, kredittkort og ID-kort. Låsepartner blir oppkjøpt av ASSA ABLOY gjennom dets danske datterselskap Ruko, og drives videre som et selvstendig datterselskap
 • 2007 – Oppkjøp av blant annet Baodean i Kina og iRevo i Sør-Korea, en viktig aktør innenfor digitale dørlåser. Ny varemerkestrategi lanseres med ASSA ABLOY som hovedvaremerke.
 • 2008 – Lansering av teknologien Aperio, som gjør at mekaniske låser kan kobles trådløst til eksisterende adgangskontrollsystemer. Oppkjøp av blant annet Beijing Tianming og Shenfei i Kina, Gardesa og Valli&Valli i Italia, Copiax i Sverige, Cheil i Sør-Korea og Rockwood i USA.
 • 2009 – Etter 15 år er konsernet nesten 10 ganger større enn i 1994. Oppkjøp av det italienske selskapet Ditec Group, som leverer produkter for dørautomatikk som seksjonsdører, høyhastighetsdører, porter og sperrer.
 • 2010 – En heldekkende mobilnøkkeltjeneste med NFC-teknologi, ASSA ABLOY Mobile Keys, lanseres. Aksjemajoriteten i industrikonsernet Cardo med produksjon av blant annet industri- og garasjeporter og pumper erverves fra firmaet L E Lundberg, og selskapet legger inn bud på de resterende aksjene. [3]Andre oppkjøp er Pan Pan, Kinas største produsent av høysikkerhetsdører av stål, King Door Closers, produsent av dørlukkere i Sør-Korea, Paddock i Storbritannia samt ActivIdentity, Security Metal Products og LaserCard i USA. Erverv av andel i Agta Record i Sveits.
 • 2011 – Ervervet av Cardo sluttføres og selskapet går inn i konsernet som Crawford [4]. FlexiForce erverves, og sammen med Crawford utvider dette ASSA ABLOYs tilbud innenfor industriporter, dokkingsystemer og garasjeporter. Swesafe blir oppkjøpt
 • 2012 – Oppkjøp i USA: 4Front i USA, leverandør av dokkingsystemløsninger, Manufacturing Inc., produsent av innredning, aluminiumrammer og dører samt Albany dørsystemer, hurtige industrielle dørløsninger. I Kina: Sanhe Metal, produsent av brann- og sikkerhetsdører, og Shandong Guoqiang Hardware Technology som produserer vindusbeslag. I Storbritannia: Securistyle Group Holdings Limited og Traka. I Canada: Helton. Lansering av Seos, et økosystem med NFC for å kunne erstatte nøkler med mobiltelefoner.
 • 2013 – Forbes lister ASSA ABLOY som nummer 78 blant verdens mest innovative selskaper. Oppkjøp: Mercor SA i Polen, produsent av brann- og sikkerhetsdører; Ameristar i USA, produsent av høysikkerhetsgjerder og -grinder; Amarr, produsent av foldeporter.
 • 2014 – Oppkjøp: IdenTrust i USA, digital autentisering; Lumidigm i USA, biometrisk identifisering. Forbes lister ASSA ABLOY som nummer 93 blant verdens mest innovative selskaper.
 • 2015 – Oppkjøp: MSL i Sveits, innovative låser; Quantum Secure i USA, identifisering, Teamware i Malaysia, låser og beslag; L-Door i Belgia, foldeporter; Flexim i Finland, låsesmed; Prometal Group i De forente arabiske emirater, sikkerhetsdører.

Samarbeid med høyskoler og universiteter[rediger | rediger kilde]

Selskapet er et av medlemmene, kalt Partners, i Handelshögskolan i Stockholms partnerprogram for bedrifter som bidrar finansielt til høyskolen og samarbeider tett med den når det gjelder forskning og utdanning.[4] I 2015 gikk ASSA ABLOY inn som partner i KTH Things, en start-up-hub for bedrifter på området The Internet of Things.[5]

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Forbes utpeker Assa Abloy som et av verdens 100 mest innovative selskaper. I 2013 var selskapet nr. 78 på listen og i 2014 nr. 93.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]