Arnold van Gennep

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Arnold van Gennep

Arnold van Gennep (født i Ludwigsburg, Württemberg 23. april 1873, død i Bourg-la-Reine, Frankrike (7. mai 1957) var en fransk antropolog og folklorist.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Arnold van Genneps far var tysk, mens moren var nederlandsk. Det er hennes familienavn sønnen tok, etter at foreldrene ble skilt da han var seks år. Moren tok ham da med seg til Frankrike, hvor hun giftet på nytt med en lege. De bosatte seg da til Savoy.

Han studerte ved Sorbonne i Paris, men var frustrert over at universitetet ikke ga undervisning i de emnene han ønsket. Derfor skrev han seg inn på École des langues orientales for å studere arabisk, og på École pratique des hautes études for å studere filologi, språkvitenskap, lingvistikk, egyptologi, gammelarabisk, primitive religioner, og islamsk kultur. Han omtales som grunnleggeren av folkloristiske studier i Frankrike, men forble fri forsker resten av livet, og fikk aldri noen vitenskapelig stilling i Frankrike.


Fra 1912 til 1915 var han leder for etnografisk institutt ved Universitetet i Neuchâtel i Sveits, men ble utvist for å ha gitt uttrykk for tvil omkring sveitsisk nøytralitet under første verdenskrig. Der omorganiserte han museet og organiserte den første etnografiske konferansen i 1914. I 1922 turnerte han USA.

Van Genneps mest berømte arbeid er Les rites de passage (1909), som inneholder ideen om begrepet «overgangsriter», som han delte inn i tre faser: preliminær, liminære (liminalfasen), og postliminær (post-liminalfasen).

Hans hovedverk om fransk folkloristikk er Le Manuel de folklore français contemporain (1937-1958).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Henvisninger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  • Arnold van Gennep at unjobs.org
  • Belmont, Nicole Arnold van Gennep: The Creator of French Ethnography Derek Coltman trans. Chicago: University of Chicago Press, 1979