Arnold Schölzel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Arnold Schölzel
Arnold Schölzel.jpg
Født21. oktober 1947 (70 år)
Bremen
Utdannet ved Humboldt-Universität zu Berlin
Beskjeftigelse Journalist, filosof, universitetslærer
Parti Sozialdemokratische Partei Deutschlands, Sozialistische Einheitspartei Deutschlands
Nasjonalitet Øst-Tyskland, Tyskland

Arnold Angelus Schölzel (født 21. oktober 1947 i Bremen) er en tidligere tysk angiver for Stasi og nå redaktør i avisen Junge Welt.

Han vokste opp i Vest-Tyskland. I 1967 deserterte han fra det tyske forsvaret og reiste til DDR. Der fikk han ledende og privilegerte posisjoner i det kommunistiske systemet.

Han ble rekruttert som angiver for Stasi under dekknavnet «André Holzer». Bl.a. infiltrerte han en opposisjonell gruppe ved Humboldt-universitetet, og utleverte sine studiekamerater til kommunistregimet. Blant ofrene for hans angiveri var borgerrettsforkjemperen Wolfgang Templin.

Stefan Wolle i Forschungsverbund SED-Staat ved Freie Universität Berlin beskriver Schölzel som en svært ivrig angiver, «som med stor perfiditet utleverer mennesker han blir kjent med». I 1991 ble Schölzel suspendert og i 1994 oppsagt fra sin universitetsstilling som følge av sin angivervirksomhet.

Schölzels angiverkarriere blir grundig dokumentert i filmen Verraten – sechs Freunde und ein Spitzel, som ble sendt av ARD i 2007.

Schölzel ble føljetongredaktør i Junge Welt i 1997, og overtok som sjefredaktør i februar 2000. Den venstreekstreme avisen står på observasjonslisten til Bundesamt für Verfassungsschutz, og gjelder som samlingssted for Stasiveteraner.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]