Arne (Dorset)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arne
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Purbeck
Admin. grevskap: Dorset
Seremon. grevskap: Dorset
Status Landsby (village)
Befolkning 1 344 (2001)

Arne er en landsby i det sørøstlige Dorset, England. Den ligger på Arnehalvøya ved Poole havn, omkring 5 km vest for Wareham. Navnet kommer fra saksisk earn, som betyr «hus».

Under andre verdenskrig ble landsbyen evakuert, fordi man bygde en falsk ammuniasjonsfabrikk som skulle trekke tyske bombefly vekk fra Royal Navys virkelige fabrikk, Royal Naval Cordite Factory, på den andre siden av havnen i Holton Heath.

Etter krigen ble landsbyen gjenoppbygget. Det eneste eldre byggverket man finner er en liten kirke fra det 13. århundre, viet til St. Nikolas. Kirken har ikke tårn, og den er så liten at kor og skip går i ett. De originale vinduene er bevart, og det er flott utsikt fra vinduene ved alteret.

Det meste av området rundt Arne er satt av til et fuglereservat kontrollert av Royal Society for the Protection of Birds. En av de mest sjeldne engelske fuglene, Dartford Warbler, finnes i reservatet. Det finnes en natursti på sommeren, men mye av reservatet kan bare besøkes med spesiell tillatese fra RSPB.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]