Arne (Dorset)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Arne
Arne
Kirken St. Nicolas i Arne
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Purbeck
Admin. grevskap:Dorset
Seremon. grevskap:Dorset
StatusLandsby (village)
Befolkning1 297 (2011)

Arne er en landsby og et verdslig sogn i distriktet Purbeck i det sørøstlige Dorset, England. Den ligger omkring 5 km vest for Wareham. Lokale reiseforbindelser er jernbanestasjonen i Wareham mens Bournemouth flyplass ligger 18 km unna. Hovedveien gjennom landsbyen er Arne Road som forbinder den med Wareham. Landsbyen Arne er lokalisert på halvøya av samme navn og som stikker fram til Poole havn på motsatt side av byen Poole.

Ved folketellingen i 2011 hadde landsbyen og sognet en befolkning på 1 297 innbyggere.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet kommer fra saksisk earn, som betyr «hus».

Under den andre verdenskrig ble landsbyen evakuert, ettersom man bygde en falsk ammuniasjonsfabrikk som skulle trekke tyske bombefly vekk fra den britiske marinens virkelige fabrikk, Royal Naval Cordite Factory, på den andre siden av havnen i Holton Heath.

Etter krigen ble landsbyen gjenoppbygget. Det eneste eldre byggverket man finner er en liten kirke fra 1200-tallet, viet til sankt Nikolas av Myra. Kirken har ikke tårn, og den er så liten at kor og skip går i ett. De opprinnelige vinduene er bevart, og det er flott utsikt fra vinduene ved alteret.

Det meste av området rundt Arne er satt av til et fuglereservat kontrollert av Royal Society for the Protection of Birds (RSPB). En av de mest sjeldne engelske fuglene er en spurvart som finnes i reservatet, på engelsk kalles dartford warbler. På norsk kalles den vinsanger (Sylvia undata).[2] Det finnes en natursti på sommeren, men mye av reservatet kan bare besøkes med spesiell tillatelse fra RSPB.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Key Figures for 2011 Census: Key Statistics», Neighbourhood Statistics, Office for National Statistics.
  2. ^ «Ny global rødliste fra IUCN», Norsk ornitologisk forening

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]