Arguineguín

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 27°45′44″N 15°41′01″V

Stranden i Arguineguin fikk sand høsten 2004
Den nye parken i Arguineguin ble åpnet i april 2006

Arguineguín er et av de roligere stedene langs sørkysten av Gran Canaria (en av Kanariøyene). I motsetning til turistbyene Playa del Ingles og Puerto Rico er byen en levende fiskerlandsby hvor lokalbefolkningen lever side om side med turister og nord-europeerere. Nordmenn utgjør en stor andel av beboerne om vinteren, i tillegg er det en del andre skandinaver, engelskmenn og tyskere. Landsbyen er en del av kommunen Mogán .

Arguineguín har egen markedsplass, og tirsdag er markedsdag. Den samme plassen brukes jevnt til forskjellige arrangement i løpet av året, og det mest spektakulære er karnevalet. Det er også et mindre marked på torsdager knyttet til kjøpesenteret Ancora. En søndag i hver måneden holder Lions Clubs International loppemarked på kjøpesenteret Ancora.

For få år siden ble bystranden i Arguineguín sentrum opprustet og fikk ny fin sand. Stranden ligger beskyttet bak moloene i havnen. På den andre siden av sentrum, ved markedsplassen, finnes en mindre sandstrand. Det går en strandpromenade hele veien til Anfi del Mar. Denne er planlagt oppgradert med flere strender.

Norske institusjoner[rediger | rediger kilde]

Arguineguín har mange fastboende nordmenn. Den norske sjømannskirken på Gran Canaria ligger ved stranden, og Colegio Noruego – Den norske skolen ligger 2 km utenfor Arguineguín i retning Puerto Rico. Her ligger også det norske helsesenter Valle Marina som eies og drives av Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Her får barn og voksne med ulike problemer trening og muligheten til forebyggende helseopphold i godt klima.

Like ved markedsplassen i Arguineguín finnes også et norsk legesenter. Her er det norske leger og legesekretærer. Senteret holder åpent hele året. I samme område finnes Den norske klubben som tilrettelegger aktiviteter for fastboende nordmenn i vinterhalvåret. I tillegg finnes flere norske butikker og barer.

Lions Club International (Spania) har en aktiv klubb i Arguineguin med medlemmer fra 8 forskjellige land, og med både norske og svenske medlemmer.

Hoteller, restauranter og natteliv[rediger | rediger kilde]

De største hotellene i Arguineguín er Marinero I, Dorado Beach, Puerto Atlantico, Sunwing og Green Beach. Det er flere sandstrender i Arguineguín og nærliggende Patalavaca og Anfi del Mar.

Det er mange gode restauranter i byen, men nattelivet er beskjedent. Det er mange restauranter og barer i kjøpesenteret Ancora.

Shopping[rediger | rediger kilde]

Kjøpesenteret La Marea åpnet i 2008, og rommer mange butikker, deriblant delikatessebutikken HiperCor, som er en del av den kjente, spanske butikkjeden Corte Inglés. En Spar-butikk i sentrum tilbyr et utvalg av skandinaviske matvarer. I tillegg finnes butikker i kjøpesenteret Ancora.

Anfi del Mar[rediger | rediger kilde]

Like ved Den norske skolen ligger det norskeide timeshareanlegget Anfi del Mar som ble påstartet bygd av gründeren Bjørn Lyng i 1988. Anlegget eies i dag av det spanske selskapet Grupo Santana Cazorla, det norske selskapet Lyng Gruppen, og Lyng-familien med flere.

Transport[rediger | rediger kilde]

Fra havnen går det ferge til Puerto Rico de Gran Canaria og Puerto de Mogán. Bussforbindelse til alle omliggende byer og tettsteder. Motorveien GC-1 går forbi Arguineguin. Reisetiden til flyplassen Gando på østsiden av Gran Canaria er ca. 30 min, til øyhovedstaden Las Palmas er den ca. 50 min.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]