Arguineguín

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 27°45′44″N 15°41′01″V

Stranden i Arguineguin fikk sand høsten 2004
Den nye parken i Arguineguin ble åpnet i april 2006

Arguineguín er et av de roligere stedene langs den klimagunstige sørkysten av Gran Canaria (en av Kanariøyene). Byen er i motsetning til turistbyene Playa del Ingles og Puerto Rico, en levende fiskerlandsby hvor lokalbefolkningen lever side om side med turister og nord-europeerere. Nordmenn utgjør en stor andel av beboerne om vinteren, i tillegg er det en del andre skandinaver, engelskmenn og tyskere. Landsbyen er en del av kommunen Mogán .

Arguineguín har egen markedsplass, og tirsdag er markedsdag. Den samme plassen brukes jevnt over til forskjellige arrangement i løpet av året, og det mest spektakulære er karnevalet. Det er også et mindre marked på torsdager knyttet til kjøpesenteret Ancora. Og en søndag i hver måneden avholder Lions Clubs International loppemarked på kjøpesenteret Ancora.

For noen få år siden ble bystranden i Arguineguín sentrum kraftig opprustet og fikk ny fin sand. Stranden ligger beskyttet bak moloene i havnen. På den andre siden av sentrum, ved markedsplassen, finner man en mindre sandstrand. Det går også en populær strandpromenade hele veien til Anfi del Mar. Denne er planlagt oppgradert med flere strender i løpet av noen få år.

Norske institusjoner[rediger | rediger kilde]

Arguineguín har mange fastboende nordmenn. Den norske sjømannskirken på Gran Canaria ligger rett vest for sentrum, og Colegio Noruego – Den norske skolen ligger 2 km utenfor Arguineguín i retning Puerto Rico. Her ligger også Det norske helsesenter Valle Marina som eies og drives av Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Her får barn og voksne med ulike problemer trening og muligheten til forebyggende helseopphold i godt klima.

Like ved markedsplassen i Arguineguín finner man også et norsk legesenter. Her er det bare norske leger og legesekretærer. De holder åpent hele året. I samme område finnes Den norske klubben som tilrettelegger aktiviteter for fastboende nordmenn i vinterhalvåret. I tillegg finnes flere norske butikker og barer.

Lions Club International (Spania) har en aktiv klubb i Arguineguin med medlemmer fra 8 forskjellige land, med både norske og svenske medlemmer. Se websiden [1]

Hoteller, restauranter og natteliv[rediger | rediger kilde]

De største hotellene i Arguineguín er Marinero I, Dorado Beach, Puerto Atlantico, Sunwing og Green Beach. Det er flere sandstrender i Arguineguín og nærliggende Patalavaca og Anfi del Mar.

Det er mange gode restauranter i byen, men utover det er nattelivet beskjedent. Man finner mange restauranter og barer på kjøpesenteret Ancora.

Shopping[rediger | rediger kilde]

Et nytt kjøpesenter, La Marena, åpnet i 2008, og rommer mange nye og spennende butikker, deriblant delikatessebutikken HiperCor, som er en del av den kjente, spanske butikkjeden Corte Inglés. En stor, ny Spar-butikk i sentrum tilbyr også et utvalg av skandinaviske matvarer. I tillegg har man et utvalg av butikker i det eldre kjøpesenteret Ancora.

Anfi del Mar[rediger | rediger kilde]

Like ved Den norske skolen ligger det norskeide timeshareanlegget Anfi del Mar som ble påstartet bygd av gründeren Bjørn Lyng i 1988. Anlegget eies i dag av det spanske selskapet Grupo Santana Cazorla, det norske selskapet Lyng Gruppen, og Lyng-familien med flere.

Transport[rediger | rediger kilde]

Fra havnen går det ferge til Puerto Rico de Gran Canaria og Puerto de Mogán. Bussforbindelse til alle omliggende byer og tettsteder. Motorveien GC-1 går forbi Arguineguin. Reisetiden til flyplassen Gando på østsiden av Gran Canaria er på ca. 30 min, øyhovedstaden Las Palmas er på ca. 50 min.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]