Wikipedia:Brukertyper

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En bidragsyters tilgang til å utføre visse oppgaver i Wikipedia er definert ved diverse «flagg» knyttet til brukerkontoen. Noen av disse er automatisk tildelt mens andre må gis manuelt. En bruker med et visst flagg blir beskrevet som å være et medlem av det flaggets «brukergruppe», noe som gir dem visse «rettigheter» og tilgang til bruk av visse egenskaper i MediaWiki programvaren.

Oversikt[rediger kilde]

Alle besøkende til nettstedet, inkludert anonyme brukere, er del av gruppen '*' mens alle innloggede brukere er også en del av 'user'-gruppen. Brukere blir automatisk oppgradert til 'autoconfirmed'-gruppen når brukerkontoen er syv dager gammel og har 20 redigeringer. Andre flagg blir kun gitt etter forespørsel. Noen blir gitt på selvstendig basis, for eksempel 'autopatrol' og 'bot', når omstendighetene tilsier dette. Andre flagg, slike som 'sysop' og 'bureaucrat', må opp til debatt og konsensus før de blir tildelt.

Brukergrupper[rediger kilde]

Vanlige brukernivå[rediger kilde]

Anonyme brukere[rediger kilde]

Bidragsytere som ikke har opprettet en konto eller logget inn, kan lese alle Wikipedia-sider (unntatt spesialsider som krever høyere tilgangsrettigheter) samt redigere alle sider som ikke er helt eller delvis beskyttede. De kan opprette diskusjonssider, men visse sider må de be om hjelp til å opprette. De kan ikke laste opp filer eller bilder. De må svare på CAPTCHA-meldinger dersom de vil lagre en redigering som har lagt til en eller flere eksterne lenker samt at de må utføre en ekstra bekreftelse for å kunne gjøre en purge. Alle brukere kan også utføre API-forespørsler med opptil 500 sider av gangen.

Nye brukere[rediger kilde]

Nye brukere kan redigere sider (unntatt semi- eller andre beskyttede sider). De trenger ikke svare på CAPTCHA-meldinger dersom de vil lagre en redigering som har lagt til en eller flere eksterne lenker samt at de trenger ikke å utføre en ekstra bekreftelse for å kunne gjøre en purge.

Autobekreftede brukere[rediger kilde]

En ny bruker som har mer enn 20 redigeringer blir automatisk flyttet til autobekreftede brukere etter syv dager. Medlemmer av denne gruppen kan flytte sider og redigere semi-beskyttede sider.

Bekreftede brukere[rediger kilde]

En bekreftet bruker har samme rettigheter som en autobekreftet, men blir manuelt satt av en administrator.

Administratorer, Byråkrater og Forvaltere[rediger kilde]

Administratorer[rediger kilde]

Se også Wikipedia:Administratorer

En administrator har tilgang til en del flere verktøy enn vanlige brukere. De viktigste av disse er muligheten til å slette og gjenopprette artikler, beskytte artikler for å begrense hvem som har mulighet til å redigere dem, og å blokkere og avblokkere brukere fra å redigere Wikipedia. Administratorer kan også gi autopatruljert og patroller-rettigheter.

Administrator-rettigheter gis til brukere etter en avstemming på Wikipedia:Administratorer, hvor andre brukere kan stemme for og mot en som administrator, for å avgjøre om brukeren kjenner til skrevne og uskrevne retningslinjer og prosesser på Wikipedia.

Se Special:Listusers/sysop for en liste over brukere med administrator-tilgang på Wikipedia

Byråkrater[rediger kilde]

Se også Wikipedia:Administratorer

Byråkrat-rettighet gis til noen få brukere man stoler ekstra mye på. Byråkrater har mulighet til å gjøre større endringer på brukerkontoer, som for eksempel å gi administrator og byråkrat-rettigheter og bot-rettighet. Det er ikke noe krav om at man må være administrator fra før, men for de færreste gir det noen mening at noen skal ha byråkrat-rettigheter, og ikke administrator.

Merk at byråkrater ikke har tilgang til å fjerne administrator og byråkrat-rettigheter; det må en forvalter gjøre.

Se Special:Listusers/bureaucrat for en liste over brukere med byråkrat-tilgang på Wikipedia

Forvaltere[rediger kilde]

Se også meta:Steward

Forvaltere eller Stewards er en valgt rettighet som gis på tvers av alle Wikimedia Foundations wikier.

Forvaltere har tilgang til å gi og ta alle rettigheter på alle brukere på alle wikier som drives av Wikimedia Foundation, og fungerer som administratorer og byråkrater for wikier som ikke har brukere med disse rettighetene. De er også de eneste som har mulighet til å gi og ta oversight og checkuser-rettighetene, og fungerer som oversight og checkuser på wikier som ikke har brukere med slike rettigheter. Forvaltere jobber i utgangspunktet ut fra metawiki.

Alle forvalterhandlinger logges på meta:Special:Log/rights. Se meta:Special:Listusers/steward for en liste over brukere med denne tilgangen.

Andre flagg som gir tilgang til spesielle funksjoner[rediger kilde]

Patruljører[rediger kilde]

Se Wikipedia:Patruljering#Patruljør

En patruljør er en vanlig bidragsyter med noen ekstra funksjoner (se oversikt over patrollere). Disse brukerne har en del fartstid med prosjektet, minst 1000 bidrag og er ansett som å ha bred nok (wiki-)kunnskap til å kunne patruljere andre brukere. Disse brukerne vil se røde utropstegn ! i sin siste endringer-logg, og vil ha tilgang til to ekstra knapper: «Merk som patruljert» og «Tilbakestill».

Autopatruljører[rediger kilde]

Se Wikipedia:Patruljering#Autopatruljører

En bidragsyter som har minst 500 bidrag, kan vurderes til å få status autopatruljør (se oversikt). Vedkommende kan ikke patruljere andres bidrag, men hennes/hans egne bidrag får ikke røde utropstegn i listen over siste endringer når en patruljør, administrator eller byråkrat ser på listen.

En bruker som er satt som autopatruljør har blitt ansett av én eller flere administratorer som en seriøs bidragsyter, slik at patruljering av brukerens bidrag er unødvendig. At en bruker er autopatruljør vil ikke medføre noen endring for brukeren selv.

Transwiki-importører[rediger kilde]

Transwiki-importører har tilgang til å importere/kopiere artikler fra andre Wikimedia-wikier, slik at man bevarer historikken på artiklene. Dette rettighetsflagget er ikke i bruk på Wikipedia på Bokmål og Riksmål.

Se Special:Listusers/transwiki for en liste over brukere i denne gruppen.

Unntatte fra IP-blokkering[rediger kilde]

Brukere som er unntatt fra IP-blokkering vil ikke blokkeres dersom man blokkerer en IP-adresse. Rettigheten brukes ikke på Wikipedia på bokmål/riksmål.

Kontoopprettere[rediger kilde]

Se også Wikipedia:Kontoopprettere

Brukere med kontooppretter-tilgang har ingen begrensning på hvor mange kontoer man kan opprette. Dette rettighetsflagget er ikke i bruk på Wikipedia på Bokmål og Riksmål.

Revisjonsslettere[rediger kilde]

Se også: meta:Oversight

Brukere med oversight-rettigheter har tilgang til å kjøre revisjonssletting (suppress) på artikler, enkeltrevisjoner, brukernavn og logger, og dermed slette dem også for administratorer (men andre brukere med oversight-tilgang har fortsatt mulighet til å se det). Denne muligheten er begrenset i henholdt til oversight policyen til å bare kunne brukes på identifisering av personer (for eksempel hvis noen har lagt ut navnet sitt, men egentlig ønsker å være anonym), ved mulighet for at Wikipedia blir saksøkt og noen andre alvorlige tilfeller.

Det er et krav om at brukere med oversight-tilgang er over 18 år, og har identifisert seg ovenfor Wikimedia Foundation (for eksempel ved å sende kopi av pass/førerkort til Wikimedia Foundation).

Brukere med tilgang er listet på Special:Brukerliste/oversight. Wikipedia på bokmål/riksmål har ingen brukere med oversight-tilgang, og det er dermed forvaltere som håndterer slike forespørsler for oss. Slike henvendelser skal rapporteres på IRC.

IP-kontrollører[rediger kilde]

Brukere med IP-kontrollør-rettigheter har mulighet til å sjekke IP-adresser en brukerkonto redigerer fra, og alle brukerkontoer som redigerer fra en IP-adresse. Denne funksjonen brukes ofte for å finne Wikipedia:Sokkedukker som gir flere stemmer i avstemminger og diskusjoner.

Wikipedia på bokmål/riksmål har ingen brukere med IP-kontrollør-rettigheter, og det er dermed forvaltere som håndterer slike forespørsler for oss. Slike henvendelser skal rapporteres på meta.

Andre spesielle kontoer[rediger kilde]

Roboter[rediger kilde]

Se WP:Roboter

Tildelt Arvet Blokket Tilbakekalt Avhenger Delvis Utdatert
             

Flagg
 
Tillater brukere til å… Blokkerte brukere Anonyme
brukere
Registrerte brukere Autobekreftede Roboter Administratorer Byråkrater andre grupper
apihighlimits gjøre API-spørringer for 5 000 sider av gangen, istedetfor 500                
asksql kan gjøre strukturerte database spørringer  
autopatrol automatisk sette egne redigeringer til patruljerte               Patroller
Autopatrolled
bigdelete slette sider med over 5 000 redigeringer               stewards, Ansatte, Systemadminsitratorer
block blokkere en IP-adresse, brukernavn eller IP-område fra å kunne redigere                
boardvote sjekke IP'er og stryke stemmer under styrevalg               boardvote
bot redigere uten at dette vises i siste endringer                
IP-kontrollør se alle IP-adresser brukt av en registrert bruker eller alle redigeringer fra en gitt IP-adresse               checkuser
createaccount opprette en ny brukerkonto for seg selv eller andre brukere              
createpage opprette en ny side                
createtalk opprette en ny diskusjonsside                
delete slette sider med opp til 5 000 revisjoner                
deletedhistory slette historien til slettede sider eller slettede brukerbidrag                
edit redigere enhver side som ikke er beskyttet                
editinterface redigere i MediaWiki navneområdet som påvirker brukergrensesnittet                
editprotected redigere sider som har blitt beskyttet                
editusercssjs redigere .css eller .js sidene til andre brukere                
- sende epost med Special:EmailUser/username til brukere som har gyldige epostadresser              
hiderevision gjemme revisjoner fra offentlig innsyn               oversight
import importere sider fra en lokal XML-fil               import
ipblockexempt ikke bli påvirket av blokkeringer som blir pålagt ens IP-adresse (eller innenfor IP-område)               Ipblock-exempt
makebot tildele/fjerne bot-flagg til kontoer                
makesysop tildele administrator/byråkrat-rettigheter til andre                
markbotedit merke tilbakestilling som robot-endringer, for å holde dem utenfor siste endringer                
minoredit merke en endring som 'mindre'                
move endre en sidetittel ved å flytte den                
nominornewtalk minor edits by this user to user talk pages do not trigger the "you have new messages" banner                
override-antispoof unngå blocks the creation of accounts with mixed-script, confusing and similar usernames                Accountcreator
oversight se gjemte revisjoner               oversight
patrol markere en endring som patruljert               Patroller
protect beskytte eller avbeskytte sider                
purge purge en side ved å legge til &action=purge på URL'en                
read lese sider                
renameuser endre brukernavnet til en eksisterende konto                
rollback bruke en spesialfunksjon for å lettere tilbakestille vandalisme               Patroller
siteadmin bruke Special:LockDB for å låse databasen eller Special:UnlockDB for å låse opp databasen               developer
undelete gjenopprette en tidligere slettet side eller spesifikke revisjoner av denne                
unwatchedpages se en liste over sider som ikke er på noens overvåkingsliste                
upload laste opp en mediafil, eller overskrive en eksisterende ubeskyttet fil                
userrights endre brukergruppene til en annen bruker           +/− autopatrolled
+ patroller
+ sysop
+/− bot
+/− patroller
steward +/− any

Se også[rediger kilde]