Antvorskov

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Antvorskov Kloster»)
Antvorskov
LandDanmark[1]
StedSlagelse kommune[1]
Kart
Kart
Antvorskov
55°23′28″N 11°21′46″Ø

Kobberstikk av Antvorskov kloster fra 1700-tallet.
Ruiner av klosterbygningene.

Antvorskov var et klosterSjælland, ikke langt fra dagens by Slagelse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Klosteret ble anlagt i 1164 av Valdemar den store, som kloster for den katolske Johannitterordenen, og prioren var overhode for samtlige av ordenens andre klostre i Skandinavia.[2] Hans Tausen, som reformerte den danske kirka, bodde på klosteret, og det var herfra han startet reformasjonen.

Under kong Fredrik II ble klosteret gjort om til et kongelig slott, og han døde her i 1588. I 1584 var ombyggingen – kirketårnet ble utstyrt med et svært høyt spir - var såpass fullført at herredagen kunne avholdes der i juli. Deretter lot kong Frederik sønnen, den senere Christian 4., hylles i Ringsted. Prinsen gikk på skolen i Sorø fra august 1584, og kongen ble boende på Antvorskov en stund for å holde øye med oppdragelsen hans. I april 1585 fikk Frederik 2. vedtatt et forbud mot omtale av Antvorskov som et «kloster» eller som noe annet enn «slott». Skulle noen glemme seg, måtte de bøte en levende okse.[3]

Etter Frederik 2.s død ble Antvorskov gjort om til et kongelig len, som Frederik IV senere endret til et grevskap til sin elskerinne Elisabeth Helene von Vieregg. Da hun døde, gikk grevskapet tilbake til kronen.

I perioden 17171763 var Antvorskov et av Danmarks 12 rytterdistrikter. Inntektene fra disse distriktene var det økonomiske grunnlaget for hæren, og soldatene ble innkvartert på det gamle slottet. I 1774 ble Antvorskov delt inn i ni herregårder.

I dag er det bare ruiner tilbake av bygningene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b https://tools.wmflabs.org/heritage/api/api.php?action=search&format=json&srcountry=dk-fortids&srlanguage=da&srid=111307; Wiki Loves Monuments' database; utgivelsesdato: 6. mai 2017.
  2. ^ Antvorskov Kloster, Salmonsens konversationsleksikon
  3. ^ [1] Peter Hvilshøj Andersen Vinilandicus: Kunstværket

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]