Antikominternpakten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Antikominternpakten
Antikominternpakten
Tysklands utenriksminister Joachim von Ribbentrop underskriver avtalen, mens den japanske ambassadøren Kintomo Mushakoji ser på.
Signeringsdato25. november 1936
ParterOpprinnelig Tyskland og Japan

Antikominternpakten var en antikommunistisk forsvarspakt sluttet mellom det nasjonalsosialistiske Tyskland og Japan den 25. november 1936. Den var rettet mot den kommunistiske internasjonale (Komintern) i alminnelighet og mot Sovjetunionen under Josef Stalin i særdeleshet. I tilfelle et sovjetisk angrep mot et av landene ble Tyskland og Japan enige om å møtes for å bestemme hvilke midler de måtte bruke for å sikre sine felles interesser, som det heter i traktaten. Italia sluttet seg til Antikominternpakten i 1937, og de tre landene ble deretter kjent som Aksemaktene.

Spania sluttet seg til pakten 7. april 1939. En rekke land, blant annet Danmark og Finland, sluttet seg til Antikominternpakten i løpet av den annen verdenskrig.

Anti-Komintern-paktens medlemmer i 1941 var:

Med unntak av Finland var samtlige medlemsland diktaturer eller okkupert av diktaturer. Etter den annen verdenskrig ble den vestlige forsvarsalliansen NATO stiftet med et tilsvarende antikommunistisk formål, men denne blokken ble ledet av USA og bestod nesten utelukkende av demokratier.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]